PYTHON KOŞUL İFADELERİ (IF - ELIF - ELSE) - 2

 Bir önceki bölümde Python' da koşul ifadeleri konusuna giriş yapmış ve koşul ifadelerini nasıl yazacağımızı, kullanım mantığını örneklerle inceleyerek görmüştük. Bu bölümde ise koşul ifadeleri konusuna iç içe koşul ifadeleri ile devam edeceğiz ve koşul ifadeleri konusunu bitirmiş ve artık programlarımızda her türlü koşul oluşturmayı öğrenmiş olacağız.

Önceki bölümde, hatırlayacağınız üzere Python' da koşul oluşturmak için if - elif  - else komutlarının kullanıldığını öğrenmiştik. Fakat örneklerde hep alt alta if - elif - else koşullarını sıralayarak örnekler yapmıştık. Ancak koşul ifadeleri sadece bu şekilde kullanılmamaktadır. Bazen birden fazla koşulu kapsayan ön koşullar da bulunmaktadır ve bu ön koşullar ancak iç içe koşul ifadeleri kullanılarak sağlanabilir. Bir örnekle bu durumu inceleyelim.


KOD ÇIKTISI:


Örneğimizde kullanıcının sıfırdan büyük girdiği bir tam sayının 2 ile tam bölünüp bölünmediğini araştırıyoruz. Bunun için öncelikle kullanıcıdan sıfırdan büyük bir sayı girmesini istiyoruz. Ardından kullanıcının girdiği bu sayının sıfırdan büyük olup olmadığını if - else kod bloklarını kullanarak öğreniyoruz. Çünkü kullanıcı, isteyerek veya farkında olmadan sıfır ya da sıfırdan küçük bir sayı girebilir. 

Girilen sayı sıfırdan büyükse 2 ile tam bölünüp bölünmediğini kontrol ediyoruz. Bu işlemleri iç içe koşul ifadeleri kullanarak yapıyoruz. Çünkü iki adet koşulumuz bulunmakta ve bu koşullardan bir tanesinin sonucu diğer koşulun kontrol edilip edilmemesini etkilemektedir. Eğer kullanıcının girdiği sayının 2 ile bölümünden kalan 0 ise sayımız, 2 ile tam bölünebilmektedir("%" işlemi Python' da mod alma, yani bir sayının diğerine bölümünden kalanı alma işlemini gerçekleştirmektedir). Diğer durumda ise sayı, 2 ile tam bölünememektedir. İç kısımdaki if - else kod bloklarında da bu durum kontrol edilmektedir ve çıkan sonuca göre console ekranına sonuç gönderilmektedir.

Ancak kullanıcının girmiş olduğu sayı, sıfır veya sıfırdan küçük bir sayı ise, o zaman 2 ile bölünüp bölünmediği kontrol edilmeden direk else bloğuna geçilmekte ve else bloğundaki işlemler gerçekleşmektedir. 

Bu örnekteki gibi birden fazla koşulun olduğu ve bu koşulların sonuçlarının birbirini etkilediği durumlar için, iç içe koşul ifadeleri kullanılmaktadır. Sizde programlarınızda sonucu birbirini etkileyen durumlar için iç içe koşul ifadelerini kullanarak işlemlerinizi gerçekleştirebilirsiniz. İyi çalışmalar.

Share:

0 yorum:

Yorum Gönder