C# KOŞUL İFADELERİ (IF - ELSE IF - ELSE) - 2

 Bir önceki bölümde C# koşul ifadeleri konusuna giriş yapmış ve bu koşul ifadelerinin if - else if - else kod blokları ile karşılaştırma ifadeleri veya mantıksal ifadelerin beraber kullanılarak yazıldığını öğrenmiş ve çeşitli örneklerle koşul ifadelerini incelemiştik. Fakat örneklerde koşul ifadelerini alt alta sıralayarak oluşturmuş, iç içe oluşturularak kullanımlarına değinmemiştik. Bu bölümde bu konuyu ele alacağız ve koşul kod bloklarının içe içe kullanımlarını göreceğiz ve örneklerle konunun mantığını anlamaya çalışacağız. 

If - else if - else komutlarımız, bazı problemlerin çözümünde iç içe kullanılarak bizleri çözüme ulaştırmaktadırlar. Örneğin iki koşulumuz varsa ve bu koşullardan bir tanesinin gerçekleşmesi durumunda diğeri kontrol edilecekse, burada iç içe koşul ifadeleri kullanılması gerekmektedir. Bir örnekle iç içe koşul ifadelerinin kullanımını daha detaylı bir şekilde görelim.


KOD ÇIKTISI:


Örneğimizde kullanıcının girdiği bir sayının önce 50' den büyük veya küçük olup olmadığını, ardından da eğer 50' den küçükse 25' den büyük veya küçük olup olmadığını öğrenmeye çalışıyoruz. 

Burada dikkat edilecek husus şudur; sayının 25' den büyük veya küçük olup olmamasını kıyaslayacak olan if - else kod blokları, sayının 50' den küçük olması durumunu kıyaslayan if bloğu içerisinde yer almasıdır. Bunun sebebi, iç kısımda yer alan koşul ifadesinin kontrol edilip edilmeme durumunun, dış kısımda yer alan if bloğunun true yani doğru sonucu döndürmesine bağlı olmasından kaynaklanmaktadır. Bu gibi durumlarda alt alta if kod bloğu kullanarak sorunun çözümüne ulaşılamamaktadır. İç içe koşul ifadeleri yazılarak çözüm gerçekleştirilmelidir. 

Programlarınızda bir koşulun kontrol edilip edilmemesini kapsayacak bir başka koşul var ise, o zaman iç içe koşul ifadeleri kullanabilirsiniz. Fakat koşulları oluştururken hangi koşulun sonucu hangi koşulun kontrol edilip edilmemesini etkiliyor, bunu iyi anlayarak koşullarınızı oluşturmalısınız. İyi çalışmalar.

Share:

0 yorum:

Yorum Gönder