C# KOŞUL İFADELERİ (IF - ELSE IF - ELSE) - 1

 Bir önceki bölümde C#' da karşılaştırma operatörleri ve mantıksal operatörler konusunu görmüştük. Bu bölümde ise geçen bölümde gördüğümüz karşılaştırma operatörlerinin ve mantıksal operatörlerin içerisinde kullanıldığı koşul ifadelerini göreceğiz. If kod bloğu ile başlayalım.

If koşul ifadesi, verilen bir koşulun gerçekleşmesi üzerine kendi bloğu içerisinde tanımlanan işlemlerin yapılmasını sağlayan kod bloğudur. Eğer verilen koşul sağlanmıyorsa içerisinde tanımlanan işlemleri gerçekleştirmemektedir. Yazımı şu şekildedir:




KOD ÇIKTISI:


Görüldüğü gibi if kod bloğunda tanımlanan koşul "true" yani doğru sonucu döndürdüğü için kod bloğunun içerisine girdi ve console ekranına istenen çıktıyı verdi. Eğer "false" yani yanlış sonucu dönmüş olsa idi, o zaman kod bloğunun içerisine girmeyecek ve dolayısıyla console ekranında herhangi bir mesaj görmeyecektik. Bir diğer koşul ifademiz else' dir. 

If ve else koşul ifadeleri mutlaka beraber kullanılırlar. Çünkü bu koşul ifadeleri hiç bir zaman sonucu bu kadar belli işlemler için kullanılmaz. Birden fazla ihtimal ve bu ihtimallere göre de şekillenecek olan sonuçlar için kullanılır. Bu sebeple ikisi beraber kullanılır. 

Else kod bloğu, if kod bloğuna girilmediği diğer bütün durumlar için çalışan kod bloğudur. Bu kod bloğunda herhangi bir koşul ifadesi yer almamaktadır. Çünkü bizim yazdığımız if kod bloklarının koşulları dışındaki bütün ihtimaller için aynı sonucu vermek adına vardır. Hemen bir örnekle if - else kod blokları beraber nasıl kullanılıyor, görelim.


KOD ÇIKTISI:


Kod çıktısında da görüldüğü üzere if bloğundaki koşul sağlanmadığı için, direk else kod bloğuna geçti ve oradaki çıktıyı console ekranına verdi. Son olarak bir de "else if" dediğimiz bir kod bloğu daha bulunmaktadır, bunu da hemen görelim.

Else if ifadesi, eğer değilse demenin C# ' daki karşılığıdır. Yani if kod bloğu çalışmadığında mevcutta incelenmesi gereken başka şartlar varsa bu kod bloğu ile yazılır ve kontrol edilir. Eğer bu kod bloğundaki şart da sağlanmadıysa else kod bloğuna geçer. Her else if kod bloğu bir üstündeki kod bloğu sağlanmadıysa kontrol edilir. Eğer bir tanesi bile true sonuç döndürüp bir çıktı verirse, o zaman diğer koşullar incelenmeden program kaldığı yerden devam eder ya da sonlanır. Şimdi if - else if - else ifadelerini bir örnekle inceleyelim.


KOD ÇIKTISI:


Kullanıcıdan alınan değerler ilk olarak if kod bloğuna gitti ve false sonuç döndü. Daha sonra else if kod bloğuna geldi ve oradaki koşulu sağlayıp sağlamadığı kontrol edildi ve true sonuç alınınca, else if kod bloğundaki çıktı console ekranına yazılmış oldu. Eğer else if bloğu da false döndürmüş olsa idi, o zaman başka hiçbir şarta bakılmaksızın direk else kod bloğu çalışır ve console ekranında else içerisinde yer alan çıktıyı görmüş olurduk.

Koşul ifadelerinin kullanımları bu şekildedir. Sizde bu kod bloklarını kullanarak bir çok uygulama geliştirebilirsiniz. İyi çalışmalar.

Share:

0 yorum:

Yorum Gönder