PYTHON KOŞUL İFADELERİ (IF - ELIF - ELSE) - 1

 Bir önceki bölümde Python' da karşılaştırma ifadelerini görmüştük ve birkaç örnekle çalışma mantıklarını anlamaya çalışmıştık. Fakat kullanım şekillerinin tam olarak örneklerdeki gibi değil, belli başlı yapıların içerisinde yer alarak kullanıldığını belirtmiştik. Bu bölümde karşılaştırma ifadelerinin de içerisinde yer aldığı yapılar olan "if-elif-else" kod bloklarını göreceğiz ve karşılaştırma ifadeleri kod içerisinde aslında nasıl kullanılıyor, bunu da örneklerle deneyimlemiş olacağız.

If, Türkçesi ile "eğer" anlamına gelir ve kod içerisinde de "eğer ..... işlem öyleyse, ya da eğer .... işlem öyle değilse" demenin koddaki karşılığıdır. Yani kısaca kod içerisinde koşul bildirmemizi sağlayan bir kod bloğudur. Örneklerle inceleyerek anlamaya çalışalım.


KOD ÇIKTISI:


Görüldüğü üzere "eğer 3 < 5 ise" şeklinde bir if bloğu oluşturduk ve içerisine de koşul doğruysa yapılacak olan işlemleri(print("3, 5' ten küçüktür")) sıralayarak kodumuzu tamamlamış olduk. Sonuç olarak da if bloğu içerisindeki ifade "true" yani doğru sonucunu döndürdüğü için, console ekranımızda çıktı olarak if bloğu içerisinde yer alan çıktıyı almış olduk.

Tabi if bloğu tek başına kullanılmaz. Yazılımda if ve else blokları hep beraber kullanılırlar. Çünkü koşul kod blokları bu kadar basit ve sonucu net işlemler için kullanılmaz, daha çok birden fazla ihtimalin olduğu durumlar için farklı işlemlerin yapılmasını sağlamak adına oluşturulurlar. Else kod bloğu da if' deki koşulun sağlanmadığı diğer bütün durumlarda yapılacak işlemler için kullanılır. Bir örnekle hemen inceleyelim.


KOD ÇIKTISI:


Bu sefer if' deki ifade yanlış olduğu için direk else bloğundaki ifade ekrana yazılmış oldu.

Son olarak bir de "elif" dediğimiz ve yine if - else kod blokları ile beraber çalışan bir kod bloğumuz daha vardır. Bu da "eğer öyle değilse" demenin koddaki karşılığıdır. Yani biz bir kod yazıyoruz ve birden fazla ihtimal barındıran bir işlem gerçekleştireceğiz ve her farklı ihtimal için de farklı sonuçlar döndürmek istiyoruz. O zaman if ile başlarız, elif ifadeleri ile diğer ihtimallerimizi ve bu ihtimaller sonucu olacakları sıralarız ve else ile de yine if ve elifler dışındaki diğer bütün ihtimallerde kodun ne yapması gerektiğini belirtip kodu tamamlamış oluruz. Şimdi daha gerçekçi bir örnekle if - elif - else kod bloklarının kullanımlarını görelim.


KOD ÇIKTISI:


Örneğimizde kullanıcıdan iki sayı girmesini istedik ve bu iki sayıyı büyüklük küçüklük açısından kıyaslayarak kıyas sonucunda ekrana mesajlar verdik. Fakat bu konuda dikkat edilmesi gereken en önemli konulardan bir tanesi şudur ki koşul ifadeleri yazarken koşullarımızı "if - elif - elif - ... - else" şeklinde sıralamakla "if - if - if - .... - else" şeklinde sıralamak aynı şey değildir. Elif ifadesi, if koşuluna girmeyen diğer koşulları kapsarken if - if şeklinde sürekli if' lerle oluşturulmuş bir kod bloğunda if ifadeleri bütün koşulları göz önüne alarak bir kıyas işlemi yapar, yani verinin bir önceki if koşuluna girip girmemesine bakmaz. Bu farkı göz önüne alarak koşul ifadelerinizi oluşturunuz. Demek istediğimiz şeyi bir örnekle anlatmaya çalışalım.

IF - ELİF - ...- ELSE YAPISI:


KOD ÇIKTISI:
 

IF - IF - ... - ELSE YAPISI:


KOD ÇIKTISI:


Gördüğünüz gibi ilk programda if - elif - else kod bloklarını kullanarak işlemlerimizi gerçekleştirdiğimizde sonuç olarak tek bir kod bloğunun çıktısını verirken, ikinci programda aynı sayı değerlerini vermemize rağmen if - else kod blokları ile oluşturulduğu için program, her bir if bloğunun içerisine girerek kontrol yaptı ve iki kod bloğu içerisindeki çıktıyı da bize sundu. Aradaki farkı umarız bu iki örnekle daha iyi kavramışsınızdır.

Sizde programlarınızda bu kod bloklarını kullanarak birçok işlemi gerçekleştirebilirsiniz. Fakat hangi kod bloğunu kullandığınıza dikkat etmenizde fayda vardır. Bir sonraki bölüme geçmeden önce bu bölümü iyice tekrar etmeyi ihmal etmeyiniz. İyi çalışmalar.

Share:

0 yorum:

Yorum Gönder