PYTHON' DA KARŞILAŞTIRMA İFADELERİ

 Bir önceki bölümümüzde kullanıcıdan değer almamızı sağlayan komutumuz olan input() komutunu görmüştük. Bu bölümde ise elimizdeki verileri çeşitli şekillerde karşılaştırmamıza olanak sağlayacak olan karşılaştırma ifadelerini göreceğiz. 

Karşılaştırma işi aslında günlük hayatta da sıkça yaptığımız işlerden bir tanesidir. Ürün karşılaştırmaları, fiyat karşılaştırmaları, izlediğimiz dizi veya filmleri birbirlerine göre karşılaştırma ve daha birçok konuda bolca karşılaştırma yaparız. Programlama dillerinde ise genellikle sayı ya da karakter dizisi karşılaştırması yapar ve karşılaştırma sonucuna göre çeşitli işlemler gerçekleştiririz.

Python programlama dilinde  bu bahsettiğimiz karşılaştırma işlemlerini matematik derslerinden de bildiğimiz bazı karakterleri bir araya getirerek sağlarız. Bu karakterler şu şekilde sıralanabilir:

== : Eşittir karakter işlecidir. "Karşılaştırılacak değerler birbirlerine eşit mi?" diye kontrol eder.

!= : Eşit değil karakter işlecidir. "Karşılaştırılacak değerler birbirlerine eşit değiller mi?" diye kontrol eder.

> : Büyüktür karakter işlecidir. "Karşılaştırılacak değerlerden sağdakinin soldakine göre büyük olup olmadığını" kontrol eder.

< : Küçüktür karakter işlecidir. "Karşılaştırılacak değerlerden sağdakinin soldakine göre küçük olup olmadığını" kontrol eder.

>= : Büyük eşit karakter işlecidir. "Karşılaştırılacak değerlerden sağdakinin soldakine göre büyük ya da eşit olup olmadığını" kontrol eder.

<= : Küçük eşit karakter işlecidir. "Karşılaştırılacak değerlerden sağdakinin soldakine göre küçük ya da eşit olup olmadığını" kontrol eder.

Bu işlemlerin sonucu olarak "True" ya da "False" değeri döner. Şimdi bu işleçleri örneklerle uygulamalı olarak görelim.







Örneklerde de gördüğümüz gibi sonuç olarak true ya da false şeklinde bir sonuç döndürürler. Bu işleçler dışında bir de mantıksal işleçlerimiz vardır. Bunlar "and" ve "or" işleçleridir. Bunların dışında bir de "not" işleci vardır. Şimdi bunları tanıyalım

and : Ve işlecidir. En az iki değer karşılaştırıldığında sonuçlarının true ya da false olmalarına göre sonuç döndürür. Eğer iki karşılaştırma ifadesinin de sonucu true ise true döndürür.

or : Veya işlecidir. En az iki değer karşılaştırıldığında sonuçlarının true ya da false olmalarına göre sonuç döndürür. Eğer iki sonuçtan biri true ise true döndürür.

not : Değil işlecidir. Bir işlemin sonucunu tersine çevirmeyi sağlar.

Mantıksal işleçlerin de neler olduklarını gördüğümüze göre bunların da örneklerle nasıl çalıştıklarını görelim.




Mantıksal işleçler ve kullanımları da bu şekildedir. Tabi bu işleçler programlarda bu şekilde kullanılmamaktadırlar. Programlamada koşul ifadeleri dediğimiz yapılar vardır. Bu işleçler bu yapılarda kullanılarak çeşitli işlemlerin gerçekleşmesini ya da gerçekleşmemesini sağlarlar. Bu yapıları bir sonraki bölümde göreceğiz. O zamana kadar bu bölümde öğrendiklerinizi tekrar etmeyi unutmayınız. İyi çalışmalar.

Share:

0 yorum:

Yorum Gönder