C#' DA KARŞILAŞTIRMA OPERATÖRLERİ VE MANTIKSAL OPERATÖRLER

 Bir önceki bölümde C#' da değişkenler ve veri tiplerini görmüştük. Bu bölümde ise karşılaştırma operatörlerini öğrenerek C# içerisinde veriler hangi ifadeler ile hangi şekillerde karşılaştırılabiliyorlar, bunları göreceğiz.

Karşılaştırma operatörleri, verileri değişik yönleri açısından birbirleri ile kıyaslamamıza olanak tanırlar. Günlük hayatta da sıklıkla yaptığımız karşılaştırma işi, programlama içerisinde genellikle sayıları veya karakter dizilerini kıyas etmek için başvurduğumuz işlemlerdir. Matematik dersinden de aşina olduğumuz birtakım ifadeler kullanılarak karşılaştırma operatörleri meydana gelmiştir. Bahsettiğimiz karşılaştırma operatörleri ise şunlardır:

> : Büyüktür operatörüdür. "Karşılaştırılacak değerlerden sağdakinin soldakine göre büyük olup olmadığını" kontrol eder.

< : Küçüktür operatörüdür. "Karşılaştırılacak değerlerden sağdakinin soldakine göre küçük olup olmadığını" kontrol eder.

>= : Büyük eşit operatörüdür. "Karşılaştırılacak değerlerden sağdakinin soldakine göre büyük ya da eşit olup olmadığını" kontrol eder.

<= : Küçük eşit operatörüdür. "Karşılaştırılacak değerlerden sağdakinin soldakine göre küçük ya da eşit olup olmadığını" kontrol eder.

== : Eşittir operatörüdür. "Karşılaştırılacak değerler birbirlerine eşit mi?" diye kontrol eder.

!= : Eşit değil operatörüdür. "Karşılaştırılacak değerler birbirlerine eşit değiller mi?" diye kontrol eder.

Örneklerle operatörlerin çalışma şekillerini görelim.


KOD ÇIKTISI:


Örneklerde de görüldüğü üzere karşılaştırma ifadeleri sonucunda "True" ya da "False" sonucu döner. C# programlama dilinde sadece karşılaştırma operatörleri yoktur. Bunların dışında üç adet mantıksal operatör bulunur. Bunlar "ve", "veya" ve "değil" operatörleridir. Şimdi de bunları tanıyalım.

&& : Ve operatörüdür. Sağında ve solunda yer alan ifadelerin ikisi de true olduğunda true sonucu döndürür.

|| : Veya operatörüdür. Sağında ve solunda yer alan ifadelerin ikisi de false olduğunda false sonucu döndürür. "ALT GR + - " işaretleri ile yapılır.

! : Değil operatörüdür. Bir işlemin sonucunu tersine döndürür.

Şimdi bu operatörleri de örneklerle inceleyelim.


KOD ÇIKTISI:


Görüldüğü üzere mantıksal ifadeler de true ya da false şeklinde sonuçlar döndürmektedir. Fakat bu gördüğümüz karşılaştırma operatörleri ve mantıksal operatörler yazılımda bu şekilde kullanılmazlar. Verileri karşılaştırmak için çeşitli yapılar vardır ve bu yapılarla birlikte kullanılırlar. Bu yapılar daha anlatılmadığı için örnekleri bu şekilde verdik. İleriki konularda bu yapılar anlatıldığında asıl kullanım yerleri ile bu operatörleri kullanmış olacağız. Bu bölümde öğrendiklerinizi tekrar etmeyi unutmayınız. İyi çalışmalar.

Share:

0 yorum:

Yorum Gönder