PHP' DE KARŞILAŞTIRMA OPERATÖRLERİ VE MANTIKSAL OPERATÖRLER

 Bir önceki bölümde get() ve post() metotlarını görmüştük. Bu bölümde ise PHP içerisinde kullanılan karşılaştırma operatörlerini ve mantıksal operatörleri göreceğiz. O zaman karşılaştırma ifadeleri ile başlayalım.

Karşılaştırma operatörleri, verilerimizi birbirleri ile çeşitli açılardan kıyaslamamıza olanak tanırlar. Karşılaştırma sonucunda da çeşitli işlemleri gerçekleştirmemizi ya da gerçekleştirmememizi sağlarlar. PHP' de yer alan karşılaştırma operatörlerimiz şunlardır:

== : Eşittir operatörüdür. Karşılaştırılacak ifadelerin eşit olup olmadıklarını kontrol eder.

=== : Denktir operatörüdür. Karşılaştırılacak ifadelerin veri tipide dahil eşit olup olmadıklarını kontrol eder.

!= veya <> : Eşit değil operatörüdür. Karşılaştırılacak ifadelerin eşit olmama durumlarını kontrol eder.

!== : Denk değil operatörüdür. Karşılaştırılacak ifadelerin veri tipide dahil eşit olmamaları durumunu kontrol eder.

< : Küçüktür operatörüdür. Karşılaştırılacak ifadelerden sağdakinin soldakine göre küçük olup olmadığını kontrol eder.

<= : Küçük eşit operatörüdür. Karşılaştırılacak ifadelerden sağdakinin soldakine göre küçük ya da eşit olup olmadığını kontrol eder.

> : Büyüktür operatörüdür. Karşılaştırılacak ifadelerden sağdakinin soldakine göre büyük olup olmadığını kontrol eder.

>= : Büyük eşit operatörüdür. Karşılaştırılacak ifadelerden sağdakinin soldakine göre büyük ya da eşit olup olmadığını kontrol eder.

Şimdi bu operatörleri örneklerle inceleyelim.


Örneklerde görüldüğü üzere karşılaştırma ifadeleri sonucunda 1 yani "true" ve 0 yani "false" sonucu dönmektedir. 0 sonucunun kod çıktısında görünmediğine, fakat görünmeyen o sonuçların 0 olduğuna dikkat ediniz. Şimdi de mantıksal operatörleri inceleyelim.

&& : Ve operatörüdür. Sağında ve solunda yer alan ifadelerin ikisi de true olursa true döndürür. Diğer durumlarda false döndürür.

|| : Veya operatörüdür. Sağında ve solunda yer alan ifadelerin ikisi de false olursa false döndürür. Diğer durumlarda true döndürür.

! : Değil operatörüdür. Yapılan işlemlerin tersini alır.

Bu operatörleri de örneklerle inceleyelim.


Mantıksal operatörler de true(1) ve false(0) döndürmektedir. 

PHP' deki karşılaştırma operatörleri ve mantıksal operatörler bu şekildedir. Fakat kodlarken bu operatörler bu şekilde kullanılmazlar. Koşul ifadeleri denilen birtakım yapılar mevcuttur. Karşılaştırma operatörleri ve mantıksal operatörler bu yapılar içerisinde kullanılarak karşılaştırmalar sonucunda bizim belirlediğimiz bazı işlemlerin yapılmasını ya da yapılmamasını sağlarlar. Şu an bu konular anlatılmadığı için örnekler bu şekilde verilmiştir. İleriki konularda koşul ifadeleri anlatıldığında asıl kullanım yerleri ile beraber kullanımlarını örneklerle beraber göreceğiz. İyi çalışmalar.

Share:

0 yorum:

Yorum Gönder