RAM NEDİR ?

 


Bu bölümde bilgisayar içerisinde yer alan ve en önemli parçalardan biri olan RAM' in ne olduğu, özellikleri, çeşitleri ve RAM hakkında daha birçok konu üzerinde duracağız. RAM' in ne olduğu ile başlayalım.

Türkçesi ile "Rastgele Erişimli Bellek" İngilizcesi ile "Random Access Memory", bilgisayarlarda kullanılan depolama birimlerinden bir tanesidir. Verilerimizi biz tekrar kullanmak isteyene kadar içerisinde depo eder. Sadece bilgisayarlarda değil, tabletlerde, telefonlarda ve daha teknolojik birçok cihazda bulunan bir donanım elemanıdır. 

İlk RAM' ler 1949 - 1952 yıllarında geliştirilmiştir. Üretildiği tarihlerde birçok bilgisayarda da kullanılmıştır. 1960 - 1970' lerde statik ve dinamik entegrelerin gelişmesiyle RAM' ler de gelişme göstermişlerdir.


Genel özellikleri ise şu şekildedir:

  • Geçici bir bellek türüdür. Veriler geçici olarak tutulur. Elektrik kesintisinde veriler silinir.
  • Diğer belleklere göre erişim hızı daha hızlıdır.
  • Diğer belleklere göre veriyi işleme hızı daha hızlıdır.
  • Diğer belleklere göre kapasitesi daha azdır.
  • Makinelerin o an üzerinde çalıştıkları verileri daha hızlı getirebildikleri için makinelerde mutlaka bulunması gereken parçalardandır.


RAM' in özellikleri bu şekildedir. "Peki çeşitleri nelerdir?" diye soracak olursanız onu da hemen cevaplayalım.

Temelde iki adet RAM türü vardır. Bunlar; "Statik RAM(SRAM)" ve "Dinamik RAM(DRAM)" dir.

Statik RAM, verileri içerisinde barındırmak için sürekli bir enerjiye ihtiyaç duymaktadır, fakat sürekli yenilenmesine gerek yoktur. Verileri tutmak için içerisinde "transistor" bulundurur. Bu RAM türü daha hızlı ve güvenilirdir(DRAM' e göre), fakat maliyeti daha fazla olduğu için onun kadar yaygın değildir.

Dinamik RAM, verileri içerisinde tutabilmek için sürekli bir yenilenmeye ihtiyaç duyan bellek türüdür. Verileri tutmak için içerisinde "kapasitör" bulundurur. Dinamik RAM, Statik RAM' e oranla daha yavaş ve güvenliği de düşüktür. Fakat Statik RAM' e oranla daha çok tercih edilmektedir. Çünkü maliyet açısından çok daha düşüktür.

RAM, temelde ikiye ayrılsa da SDRAM, DDR RAM,... gibi daha birçok çeşidi mevcuttur.

Son olarak RAM boyutlarından bahsetmek gerekirse 256 MB, 512 MB, 1 GB, 2 GB, 4 GB, 8GB, 16 GB şeklinde farklı boyutlarda RAM' ler bulmak mümkündür

Share:

0 yorum:

Yorum Gönder