PHP GET() VE POST() METOTLARI

 Bir önceki bölümde değişkenler ve veri tiplerini(PHP' de değişkenler ve veri tipleri konusuna buradan ulaşabilirsiniz) görmüştük. Bu bölümde ise kullanıcıdan değer almayı ve onunla bir anlamda iletişim kurmayı öğreneceğiz.

PHP' de kullanıcı ile iletişime geçmemizi sağlayan komutlar "GET()" ve "POST()" metotlarıdır. Bu metotlar kullanıcıdan aldığımız değeri göndermemizi sağlarlar. Fakat bu metotları kullanmamız için önce bir form nesnesi oluşturmamız gerekir. Form nesnesi, bir HTML nesnesidir. Bu sebeple form nesnesini temel hatları ile tanıyarak daha sonra GET() ve POST() metotları üzerinde duracağız.

Form nesnesinin temelde üç parametresi vardır. Bunlar şu şekilde sıralanır:

name: Form ismini belirtir. Name ismi önemlidir, çünkü bir sayfada birden fazla form nesnesi olduğu zaman bu isimlerle ayırt edilmeleri sağlanır.

action: Form hangi sayfaya işlenecekse o sayfanın adresinin yazıldığı yerdir. Form aynı sayfa içerisinde kullanılacaksa çift tırnak açılarak içi boş bırakılır.

method: "POST" ve "GET" olmak üzere iki method vardır ve hangisini kullanacağımızı burada belirtiriz.

Bunların dışında form nesnesi içerisinde kullanılan diğer bir önemli parametre ise "input" parametresidir. Bu parametrenin type kısmına text yazdığımız taktirde kullanıcının değer girmesi için bir alan oluşturmuş oluruz. Daha sonra bu değeri GET() ve POST() metotları ile istediğimiz yere göndeririz.

Form nesnesinin ne olduğunu  yeteri kadar tanıdığımıza göre şimdi GET() ve POST() metotlarına dönebiliriz. GET() metodu kullanıcıdan alınan değerin gönderilirken adres çubuğunda gösterilmesini sağlar. POST() metodu ise kullanıcıdan alınan değeri adres çubuğunda göstermez. Bu iki metottan genellikle POST() metodu bu özelliğinden ötürü daha çok tercih edilir. Kullanımları ise şu şekildedir:

                            
                              Kullanıcı bir ifade yazmadan önce bu şekilde görünür.

KOD ÇIKTISI:


Örnek çıktısında da görüldüğü üzere kullanıcının girdi alanına yazdığı ifade, klavyeden enter tuşuna bastığında GET() metodu ile gönderilmiş ve bunun sonucu olarak da yazılan değer adres çubuğunda yer almıştır. Eğer POST() metodu kullanılmış olsaydı yazılan ifade adres çubuğunda gözükmeyecekti.

GET() ve POST() metotlarının kullanımları da bu şekildedir. Sizde bu metotlarla farklı formlar oluşturarak kullanıcıdan değerler alıp, onları farklı yerlerde kullanabilirsiniz. İyi çalışmalar.

Share:

0 yorum:

Yorum Gönder