CPU NEDİR?

 Bu bölümde bilgisayarın en temel parçalarından bir tanesi olan Merkezi İşlem Birimi' nin ne olduğunu, bilgisayarda ne gibi işlemleri gerçekleştirdiğini göreceğiz. Merkezi İşlem Birimi nedir, bununla başlayalım.


CPU' nun açılımı "Central Processing Unit" Türkçesi ile "Merkezi İşlem Birimi" dir. Bilgisayarın içerisinde yer alan birçok parçadan belki de en önemlisidir. 1970' li yıllarda hayatımıza giren işlemciler, içerisinde yarı iletken maddeden yapılmış binlerce transistor barındıran ve bu transistorların silikon bir çip üzerine yerleştirilmesi ile oluşan bir bilgisayar elemanıdır. İlk mikroişlemci ise Intel tarafından üretilen "Intel 4004" isimli işlemci modelidir.


CPU, bilgisayardaki verileri işler, çalıştırır, aritmetik ve mantık işlemlerini gerçekleştirir. Aritmetik ve mantık işlemlerini gerçekleştirmesini sağlayan yapıya "ALU- Arithmetic Logic Unit (Aritmetik Mantık Birimi)", virgüllü sayılarla işlemler gerçekleştirmesini sağlayan yapıya ise "FPU- Floating Point Unit (Kayan Noktalı İşlem Birimi)" denir. 

CPU, yazılım ve donanımın birbiri ile uyumlu bir şekilde çalışmasını sağlar. Tüm bu işlemleri içerisindeki makine dili dediğimiz 0 ve1' lerden oluşan düşük seviyeli bir yazılım dili sayesinde gerçekleştirir. Makine dili, işlem kodlarından oluşur ve bu kodlar bilgisayarın anlayabildiği komutlar olduğu için tüm işlemler rahatlıkla gerçekleştirilir.

Çalışma hızları üretilen teknoloji, kullanılan mimari ve üretilen firmaya göre değişkenlik gösterse de günümüzde GHz (işlemcilerde kullanılan hız birimidir, açılımı GigaHertz) seviyelerinde işlemciler ile bilgisayarlarımız işlemlerini gerçekleştirmektedir.

CPU üreten firmalara Intel, AMD(Advanced Micro Devices) firmaları başta olmak üzere Qualcomm, Samsung, NexGen, Mostek gibi firmalar örnek verilebilir. 


Share:

0 yorum:

Yorum Gönder