PHP' DE DEĞİŞKENLER VE VERİ TİPLERİ

 Önceki bölümde console ekranımıza yazı yazmamızı sağlayan komutlarımızı (PHP' de ekrana yazı yazma komutları) görmüştük. Bu bölümde ise değişken oluşturmayı ve PHP' deki veri tiplerini öğreneceğiz. Değişken nedir ve nasıl oluşturulur, bunu öğrenerek başlayalım.

Değişken, içerisinde belli bir değer tutan ve o değeri programda istediğimiz yerlerde kullanmamıza olanak sağlayan yer tutuculardır. Değişkenlere kendimiz değer atayabildiğimiz gibi kullanıcıdan aldığımız bir değeri ya da program içerisinde yapılan bir işlemin sonucunu da atamamız mümkündür. PHP' de değişken şu şekilde oluşturulmaktadır:


KOD ÇIKTISI:


PHP' de örneklerde gördüğünüz gibi değişken oluştururken yanında veri tipini de belirtmek zorunda değiliz. PHP yorumlayıcısı atanan değere göre kendisi otomatik algılayabilmektedir. Fakat değişken oluştururken dikkat edilmesi gereken başka unsurlar vardır. Bunlar şu şekilde sıralanabilir:

  • Değişken oluştururken mutlaka önce "$" işaretini koymak zorundayız.
  • Değişken isminde Türkçe karakter(ı,ü,ç,ğ,ş,ö) bulundurmamalıyız.
  • Değişken isimleri sayı ile başlamamalıdır.
  • Değişken isimleri büyük-küçük harfe duyarlıdır.
Bu kurallara dikkat ederek istediğiniz şekilde değişken oluşturabilirsiniz. Şimdi veri tiplerine geçelim.

Veri tipi, farklı türlerdeki verileri depolayabilmemizi ve program yazarken farklı türlerdeki verilerle rahatlıkla işlemler gerçekleştirebilmemizi sağlarlar. PHP' de değişken türlerini üç kategoride incelemek mümkündür. Bu kategoriler altında değişkenler nelermiş görelim:

Yalın ve sayısal türler

  • integer: Pozitif veya negatif tam sayı tutan veri türüdür.($sayi = 123; gibi)
  • string: Karakter dizilerini tutan veri türüdür. Tek veya çift tırnakla oluşturulabilmektedir.($yazi = "Merhaba"; gibi)
  • boolean: True ya da false değerini alabilen mantıksal bir veri türüdür.($bool = True; gibi)
  • float: Kayan noktalı sayıları yani virgüllü sayıları tutan veri türüdür. ($sayi = 7.8; gibi)

Birleşik türler

  • array: Birden fazla değeri sıralı olarak tutan veri türüdür.($degerler = array("değer1","değer2","değer3"); gibi)
  • object: Verilerin işlenmesi ile ilgili bilgileri depolayan veri türüdür.(Bu veri tipini sınıflar konusu içerisinde daha detaylı inceleyeceğiz.)

Özel türler

  • null: İçerisine herhangi bir değer atanmamış veri türüdür.($degisken = null; gibi)
  • resource: PHP' deki hazır fonksiyonlardan veya başka kaynaklardan depoladığımız verileri tutan veri tipidir.
PHP' de veri tipleri yukarıda gördüğünüz şekildedir. Ayrıca şunu da söylemeden geçmeyelim, PHP' de bir değişkenin tipini öğrenme gereği duyarsanız bunun için "gettype()" ya da "var_dump()" metotlarını kullanabilirsiniz. Yazımları ise şu şekildedir:


KOD ÇIKTISI:


Kod çıktısında da gördüğünüz üzere var_dump() metodu değişken hakkında daha geniş bilgi vermektedir. İsteğinize bağlı olarak bu iki metottan birini kullanabilirsiniz. Bir sonraki bölüme geçmeden önce bu bölümü tekrar etmeyi unutmayınız. İyi çalışmalar.

Share:

0 yorum:

Yorum Gönder