PYTHON' DA İNPUT() KOMUTU

 Bir önceki bölümde değişken nedir, nasıl oluşturulur, veri tipi nedir ve nasıl oluşturulur(Python' da değişkenler ve veri tipleri konusuna buradan ulaşabilirsiniz) bunları görmüş ve örneklerle incelemiştik. Bu bölümde de yine print() gibi Python' ın içerisinde yer alan hazır fonksiyonlardan bir tanesi olan input() fonksiyonunu göreceğiz.

İnput() fonksiyonu, kullanıcıdan değer almamızı, onunla bir anlamda iletişime geçmemizi sağlayan fonksiyonumuzdur. Kullanımı ise şu şekildedir:


KOD ÇIKTISI:


Örnekte de gördüğünüz üzere "input("kullanıcıdan istediğiniz değerle ilgili bir mesaj")" şeklinde basit bir yazımı vardır. Tabi kullanıcıdan alınan değerin tutulması için örnekte de gördüğünüz gibi bir değişkene eşitlenmesi gerekmektedir. Fakat input() metodu geriye karakter dizisi döndürdüğü için eğer kullanıcıdan sayısal bir değer istersek, girilen değer bir karakter dizisi olarak algılanacağı için sonrasında herhangi bir işlem gerçekleştirmemiz mümkün olmayacaktır. Bunun çözümü olarak da tip dönüşümü dediğimiz bir dönüşümü yapmamız gerekmektedir. Bir örnekle inceleyelim:


KOD ÇIKTISI:


Örnekte de gördüğümüz gibi kullanıcının girdiği sayıları bir string olarak algıladı ve sonuç olarak da string toplaması dediğimiz yani stringleri yan yana yazma işlemini gerçekleştirdi. Halbuki biz sonuç olarak 3 ve 5' i toplayarak 8 yazmasını beklemiştik. Şimdi tip dönüşümü dediğimiz dönüşümü yaparak tekrar deneyelim.


KOD ÇIKTISI:


Sonuçta da gördüğümüz gibi tip dönüşümünü yaptığımızda bize 8 sonucunu verdi. Burada float tipine döndürdüğümüz için 8.0 şeklinde bir sonuç getirdi. Ama int tip dönüşümü yapsaydık direk 8 olarak sonucu getirirdi. Siz bu gibi  durumlarda istediğiniz tipe dönüştürebilirsiniz. Yalnız kullanıcı float tipinde bir değer girer ve siz onu int tipine dönüştürmeye çalışırsanız hata alırsınız. Bu sebeple float tipine dönüştürmenizde fayda vardır. Ayrıca şunu da belirtmeden geçmeyelim ki bir karakter dizisi nasıl sayısal bir tipe dönüşebiliyorsa aynı şekilde bir sayısal değer de bir karakter dizisine dönüştürülebilmektedir. Bu dönüşüm "str(değişken adı)" şeklinde olur. Bu bölümü bitirmeden önce son bir örnek daha yaparak hem input() fonksiyonunu pekiştirelim hem de ilk tam anlamı ile bir program yazmış olalım.


KOD ÇIKTISI:


Örneğimizde bu zamana kadar öğrendiğimiz bütün özellikleri kullanarak bir üs alma programı yazdık. Kullanıcıdan input() metodu ile taban ve üs değerlerini aldık. Daha sonra bu değerleri int tipine dönüştürerek üs alma işlemimizi yaptık ve sonucu print() metodu ile console ekranına yazdırmış olduk. Siz de bu zamana kadar öğrendiklerinizle çeşitli programlar yazarak öğrendiklerinizi pekiştirebilirsiniz. İyi çalışmalar.

Share:

0 yorum:

Yorum Gönder