PHP KOŞUL İFADELERİ (IF - ELSEIF - ELSE) - 1

Bir önceki bölümde PHP' de karşılaştırma operatörleri ve mantıksal operatörler konusunu görmüş, verilerimizi hangi şekillerde karşılaştırabileceğimizi görmüştük. Bu bölümde ise karşılaştırma operatörleri ve mantıksal operatörlerin asıl kullanıldıkları yer olan koşul ifadelerini göreceğiz. If koşul ifadesi ile başlayalım.

If koşul ifadesi, verilen koşulun sağlandığı durumda kendi kod bloğu içerisinde yer alan komutları çalıştırır. Eğer koşul sağlanmıyorsa kod bloğu içerisinde girilmez ve dolayısıyla if içerisinde yer alan komutlar da çalışmaz. PHP' de if ifadesinin yazımı şu şekildedir:


KOD ÇIKTISI:


Görüldüğü üzere if ifadesindeki koşul, sonuç olarak "true" yani doğru sonuç döndürdüğü için kod bloğu içerisine girildi ve işlemler gerçekleştirildi. Eğer "false" yani yanlış sonucu dönmüş olsa idi, o zaman kod bloğu içerisine girilmeyecek ve içerisindeki işlemler gerçekleşmeyecekti. 

Else ifadesi ise, if ifadesindeki koşul, false sonuç döndürdüğü zaman çalışan kod bloğudur. If ile beraber kullanılır, tek başına kullanımı bulunmamaktadır. Kullanımı şu şekildedir.


KOD ÇIKTISI:


Bu örnekte de if bloğunda verilen koşul, false sonucu döndürdüğü için direk else bloğuna geçilmiş ve else bloğu içerisindeki kod çalıştırılmıştır. Else kod bloğu, if ve elseif kod bloklarının hiç birinden true ifade dönmediği zamanlarda çalışan bir kod bloğudur.

Son olarak elseif ifadesi, if kod bloğu false döndürdüğü zaman sırası ile kontrol edilen kod bloklarıdır. Sırası ile her kod bloğu içerisinde yer alan koşul kontrol edilir ve hangisinde true sonucu alınırsa onun içerisinde yer alan komutları çalıştırır ve koşul bloklarından çıkar. Kullanımı şu şekildedir:


KOD ÇIKTISI:


Son örnekte if - elseif - else kod bloklarını beraber kullanarak bir örnek yaptık. Öncelikle if kod bloğu çalıştı ve false sonuç döndüğü için elseif kod bloğuna geçildi ve orası kontrol edildi. Sonuç olarak true döndüğü için içerisinde yer alan komutlar çalıştı ve program sonlandı. Eğer bu kod bloğundan da false sonucu dönse idi başka hiç bir koşula bakılmaksızın else kod bloğu çalışırdı.

If - elseif - else koşul ifadelerinin çalışma şekli ve yazımı bu şekildedir. Sizde bu kod bloklarını kullanarak programlarınızda bir çok ihtimali kontrol edebilir ve aldığınız sonuçlara göre de farklı işlemler gerçekleştirebilirsiniz. İyi çalışmalar.

Share:

0 yorum:

Yorum Gönder