ROM NEDİR ?

 


Bir önceki bölümde RAM bellek çeşidini detaylıca incelemiştik. Bu bölümde ise başlıktan da anlayacağınız üzere ROM bellek nedir, özellikleri ve çeşitleri nelerdir, bu gibi soruların cevapları ile ROM bellek çeşidini inceleyeceğiz. 

ROM, İngilizcesi ile "Read Only Memory", Türkçesi ile "Sadece Okunabilir Bellek" anlamına gelmektedir. Bilgisayarlar başta olmak üzere tabletler, telefonlar, akıllı cihazlar ve teknolojik daha birçok üründe yer alan ve teknolojik ürünlerin olmazsa olmazı olan bir donanım elemanıdır. Verileri depolamak için kullanılır. Bu bellek türüne veriler bir kere yazılır ve  bir daha yazım gerçekleşmez. Sadece içerisindeki bilgileri okumak için kullanılabilir.

ROM belleğin özellikleri şu şekilde sıralanabilir:

  • RAM bellek gibi yazılıp silinebilen bir bellek türü değildir. Bir kere yazım gerçekleşir ve sonrasında sadece okuma işlemi yapılabilir.
  • RAM bellekteki gibi elektrik kesintilerinden etkilenmez. Veriler kalıcı olarak saklanır.
  • Kullanıcıların kendi isteği doğrultusunda programlanabilen bir bellek çeşidi değildir.
  • Belleğe yazma hızı, okuma hızından daha hızlıdır.
  • RAM ile kıyaslandığında ROM, daha yavaş okunmaktadır.
  • ROM, sadece okunabilir özelliğinden ötürü güvenlik konusunda iyidir.


ROM bellek çeşitleri ise şunlardır:

PROM: Programlanabilen ROM bellek türüdür. Bir kereye mahsus olmak üzere bilgi yazılabilir. Diğer ROM türlerine nazaran daha ucuzdur.

EPROM: Silinebilir Programlanabilir ROM bellek türüdür. Adından da anlaşılacağı üzere üzerindeki veriler silinip tekrar yazılabilmektedir. Bu işlem kızılötesi ile yapılabilmektedir. Yazma silme işlemi için ayrı bir cihaza ihtiyaç duyması sebebiyle maliyeti fazladır.

EEPROM: Elektrikle Silinebilir Programlanabilir ROM bellek türüdür. İsminden anlaşılacağı üzere yazma silme işlemi gerçekleştirebilmektedir ve bunu elektrik ile yapmaktadır. EPROM' un eksik yönlerini tamamlamak üzere oluşturulmuştur. EPROM' dan bir diğer farkı ise, yazma ve silme işlemi için ayrı bir cihaza ihtiyaç duymamasıdır. Bu özelliklerinden ötürü EPROM' dan fazla tercih edilmektedir.

FLASH ROM: Aslında EEPROM bellek ailesine giren Flash bellekler, EEPROM' lardan çok daha hızlı çalışmaları ile bilinirler. EEPROM' un 1 byte işlem gerçekleştirdiği süre içerisinde Flash bellekler, 512 byte' lık işlem gerçekleştirebilmektedir. Teknolojinin ilerlemesi ile beraber bu hız git gide artmaktadır. Ayrıca bu bellek türü diğer bellek türlerinden de daha hızlı ve kullanışlıdır. 

BIOS: Açılımı, "Basic Input Output System" dir. Bu bellek türü de Flash bellekler gibi bir EEPROM' dur. Bilgisayarımız için belki de en önemli bellek türü bu bellek türüdür. Çünkü bilgisayarımızın bütün temel bilgilerini içeren bellek türüdür. Bilgisayarın açılışını sağlama, bilgisayarın ana kartını yönetme ve bilgisayarın donanım ve yazılımlarını kontrol etme gibi özellikleri mevcuttur. 

Share:

0 yorum:

Yorum Gönder