PHP KOŞUL İFADELERİ (IF - ELSEIF - ELSE) - 2

 Bir önceki bölümde PHP' de koşul ifadelerine giriş yapmış, koşulların nasıl oluşturulduğunu, karşılaştırma ifadelerinin ve mantıksal ifadelerin koşul ifadeleri içerisinde nasıl kullanıldığını görmüştük. Bu bölümde de koşul ifadelerine devam edeceğiz ve bir önceki bölümde görmediğimiz bir kullanımını daha görerek, koşul ifadelerinin bütün kullanım şekillerini görmüş olacağız.

Önceki bölümde koşul ifadelerimiz olan if - elseif - else kod bloklarını, alt alta sıralayarak koşullarımızı kontrol ettirmiştik. Fakat bazı problemlerin çözümü için bütün koşulları alt alta sıralamak bir çözüm değildir. Çünkü bazen bazı koşulların kontrol edilip edilmeme durumu, bir başka koşulun sağlanıp sağlanmamasına bağlı olabiliyor. Bu gibi durumlarda da alt alta koşul oluşturmaktansa, iç içe koşul oluşturmak gerekebiliyor. Bir örnekle bu durumu daha iyi anlamaya çalışalım..


KOD ÇIKTISI:

Örneğimizde, "$sayi"  değişkeni ile tuttuğumuz bir sayımız var ve bu sayının öncelikle elliden büyük ya da küçük olduğunu ve eğer 50' den büyükse de, bu sefer 75' ten büyük ya da küçük olduğunu öğrenmek istiyoruz. Burada dikkat ettiyseniz sayının 75' ten büyük ya da küçük olduğunun kontrol edilmesi durumu, 50' den büyük olması durumuna bağlıdır. Bu durumda, önceden belirttiğimiz gibi alt alta koşul oluşturarak değil, iç içe koşul oluşturularak sağlanabilmektedir. Bu sebeple, örneğimizde de iç içe koşul oluşturduk ve önce sayının 50' den büyük ya da küçük olduğu kontrol edildi ve ardından 75' ten büyük ya da küçük olduğu kontrol edildi. Sayımız, 70 olduğu için de ekrana "Sayımız 50' den büyük, 75' ten küçüktür." sonucu gönderildi.

Sizde örneklerinizde bu yapıyı ve önceki yapıyı kullanarak birçok koşulu rahatlıkla kontrol edebilir ve sağlıklı sonuçlar elde edebilirsiniz. İyi çalışmalar.

Share:

0 yorum:

Yorum Gönder