C# SWITCH - CASE YAPISI

 Bir önceki bölümde C#' da koşul ifadelerini görmüştük Bu bölümde de çalışma mantığı olarak if - else if - else kod bloklarına çok benzer olan "switch - case" kod bloklarını göreceğiz. 

Switch - case yapısı da koşul oluşturmak için kullanılan kod bloklarındandır. Switch içerisine karşılaştırma yapmak için kullanacağımız değişkeni, case içerisine ise switch' deki değişkenin hangi değerlerle kıyaslanmasını istiyorsak o değerleri yazarak bu kod bloklarının yazımını gerçekleştiririz. Case ifadesinin içerisinde de koşullar sağlandığı taktirde gerçekleşmesini istediğimiz işlemleri yazarız. Hemen bir örnekle kullanımını görelim.


KOD ÇIKTISI:


Örneğimizde kullanıcıdan bir not isteyip, istenilen notun karşılığında da çeşitli sonuçlar döndürmekteyiz. Bunu yapmak için kullanıcıdan aldığımız not değerini switch içerisine alıp, ardından case ifadeleri ile de hangi değerleri alırsa ne sonuç döneceğini belirledik. "Default" ifadesi ile de kullanıcı, case ifadeleri içerisinde yer alan değerler dışında bir değer girerse, girdiği bütün değerler için ortak bir sonuç döndürmeyi sağladık. Bu açıdan kullanımı if - else koşul ifadelerindeki else komutunun kullanımına benzemektedir.

Switch - case koşul ifadelerinin kullanımı da bu şekildedir. Programlarınızda koşul oluşturmak için if - else if - else kod bloklarını kullanabileceğiniz gibi switch - case kod bloklarını da kullanarak aynı işlemleri gerçekleştirebilirsiniz. Switch - case yapısı genellikle çok fazla koşulun olduğu durumlarda tercih edilmektedir. Diğer durumlarda if - else if - else yapısı tercih edilir. Sizde programlarınızda bu iki yapıdan biri ile koşullarınızı oluşturabilirsiniz. İyi çalışmalar.

Share:

0 yorum:

Yorum Gönder