C# WHILE VE DO - WHILE DÖNGÜSÜ

 Bir önceki bölümde "Switch - Case Yapısı" nı görmüş ve koşul ifadeleri konusunu tamamlamıştık. Bu bölümde ise döngüler konusuna geçiş yaparak, döngülerin mantığını, yazım şekillerini ve kullanım yerlerini göreceğiz. Başlıktan da anlayacağınız üzere bu bölümde C# içerisinde döngü oluşturmamızı sağlayan yapılardan bir tanesi olan "while döngüsünü" göreceğiz.

Döngüler, birden fazla kez tekrar ettirmek istediğimiz işlemleri daha kısa ve basit bir şekilde gerçekleştirmemizi sağlarlar. Bu açıdan döngüler programlamada çok önemli bir yer tutar. Eğer döngüler olmasa idi, tekrar etmesini istediğimiz işlemleri sürekli alt alta tekrar tekrar yazarak gerçekleştirmek zorunda kalırdık.

Programlarımızda while döngüsünü kullanacağımız zaman, öncelikle bir değişken oluşturup döngünün başlangıç değerini vermemiz gerekmektedir. Ardından while döngüsünü oluşturup bitiş değerini ve tekrar edilecek işlem adımlarını yazmamız gerekir. Ayrıca döngü içerisinde de artış miktarını belirtmeliyiz. Bir örnek ile bu durumu daha yakından inceleyelim.



KOD ÇIKTISI:


Örneğimizde 0' dan 10' a kadar sayıları alt alta console ekranına yazdırmak istiyoruz. Bunun için öncelikle bir değişken oluşturduk ve başlangıç değeri olan sıfırı verdik. Daha sonra while döngüsünü oluşturup içerisinde bitiş değerini belirttik. Ayrıca kod bloğu içerisinde de yapılacak işlemleri ve artış miktarını yazarak programımızı tamamlamış olduk. 

While döngüsünün tek başına kullanımı dışında bir de "do" ifadesi ile birlikte kullanımı mevcuttur. Onun da yazımı şu şekildedir.


KOD ÇIKTISI:


Az önce yapmış olduğumuz örneği şimdi do - while döngüsü kullanarak tekrar oluşturduk. Bu sefer tekrar ettirmek istediğimiz işlemler do kod bloğu içerisinde gerçekleşirken, while döngüsü sadece döngünün bitiş değerini belirtmek için kullanıldı.

Siz de programlarınızda tekrar ettirmek istediğiniz işlemler için while döngüsünü veya do - while döngüsünü kullanabilirsiniz. İyi çalışmalar.

Share:

0 yorum:

Yorum Gönder