C# FOR DÖNGÜSÜ

 Bir önceki bölümde while ve do - while döngülerini görerek döngüler konusuna giriş yapmıştık. Bu bölümde de for döngüsü ile döngüler konusuna devam edeceğiz.

Döngüler, bir önceki konuda bahsettiğimiz gibi birden fazla kez tekrar ettirmek istediğimiz işlemler olduğu zaman kullanılan yapılardır. For döngüsü de while döngüsü gibi bu amaç için kullanılır. Aralarındaki fark ise kullanım amaçlarından kaynaklanmaktadır. For döngüsü while döngüsüne göre daha kabiliyetli ve daha çok tercih edilen bir döngü çeşididir. Bazı durumlarda for döngüsü ile döngüyü oluşturmak while' a göre daha kolay ve daha az kod satırı ile gerçekleştirilebilmektedir. Bu sebeple, genellikle for döngüsü daha çok kullanılmaktadır. Şimdi bir örnekle for döngüsü nasıl oluşturuluyor ve çalışma mantığı nedir, bunu inceleyelim.


KOD ÇIKTISI:


Örneğimizde 0' dan 10' a kadar olan sayıları ekrana bastırmak istiyoruz. Bunun için bir for döngüsü oluşturduk ve içerisinde integer tipinde bir "i" değişkeni oluşturup başlangıç değerini sıfır, bitiş değerini on ve artış miktarını da "i++" diyerek birer birer artmasını sağladık. Ardından döngü bloğu içerisinde de bu i değerlerini ekrana yazdırarak 0' dan 10' a kadar olan sayıları console ekranına yazdırmış olduk. Örneğimizde görüldüğü üzere for döngüsü yazarken parantez içerisinde bir integer tipinde değişken oluşturulur ve önce başlangıç değeri, daha sonra bitiş değeri ve en son artış miktarı belirtilir ve sonra süslü parantezler içerisinde döngü içerisinde gerçekleşmesini istediğimiz işlemler yazılarak döngü tamamlanır. Bir örnek daha yaparak for döngüsünü daha iyi anlayalım.


KOD ÇIKTISI:


Bu örneğimizde öncekinden farklı olarak for döngüsü içerisinde if koşul ifadesini de kullanarak, döngümüz 5 sayısına ulaştığında hiçbir işlemin gerçekleşmemesini sağlayan bir program yazdık. Burada herhangi bir işlemin gerçekleşmeden programın devam etmesini sağlayan ifade "continue" ifadesidir. Continue, önceki konularda görmüş olduğumuz break komutu gibi döngü ve koşullarda kullanılan komutlardan bir tanesidir ve programda continue komutunun olduğu satıra gelindiğinde hiçbir işlem gerçekleştirilmeden bir sonraki işlem adımından programın çalışmaya devam etmesini sağlar. Örneğimizde de i değişkenimiz 5 sayısına ulaştığında continue komutu devreye girdiği için console ekranına hiçbir şey yazılmadan program devam etmiş ve diğer sayılar yazılarak program tamamlanmıştır.
Sizde programlarınızda for döngüsünü kullanarak birden fazla kez tekrar etmesini istediğiniz işlemlerinizi daha kolay ve daha az işlem adımıyla gerçekleştirebilirsiniz. İyi çalışmalar.


Share:

0 yorum:

Yorum Gönder