PHP FOR DÖNGÜSÜ

 Bir önceki bölümde while ve do - while döngülerini görmüştük. Bu bölümde de for döngüsünü görerek php programlama dilini öğrenmeye devam edeceğiz.

Döngüler, bir önceki bölümde de bahsettiğimiz gibi, program içerisinde birden fazla kez tekrar ettirmek istediğimiz işlemleri daha kolay ve daha az kod satırı ile tekrar etmemizi sağlayan kod bloklarıdır. For döngüsü de while gibi bu amaçla kullanılmaktadır. Fakat while döngüsüne nazaran daha çok tercih edilmektedir. Çünkü for döngüsü while döngüsüne göre daha marifetli ve biraz daha kullanışlı bir döngü çeşididir. Şimdi bir örnekle for döngüsü nasıl oluşturulur, bunu görelim.


KOD ÇIKTISI:

Örneğimizde 0' dan başlayarak 10' a kadar olan sayıları(10 dahil) sırası ile alt alta yazdırmak istiyoruz. Bunun için bir for döngüsü oluşturduk ve içerisinde "$sayi" isminde bir değişken oluşturup başlangıç değerini 0 ve bitiş değerini 10' a eşit olacak şekilde değer verdik. Artış miktarını ise döngü değişkeninin birer birer artmasını istediğimiz için "$sayi++"  diyerek birer birer artmasını sağlayacak şekilde oluşturduk. Daha sonra kod bloğu içerisinde ise döngü değişkenimizin aldığı değerleri sırası ile ekrana yazdırarak 0' dan 10' a kadar olan sayıları yazdırmış olduk. 

Bu örnekte de görüldüğü üzere for döngüsü, parantezler içerisinde bir döngü değişkeni oluşturulup, daha sonra sırası ile başlangıç değeri, bitiş değeri ve artış miktarı verilerek oluşturulmaktadır. Daha sonra süslü parantezler içerisinde ise tekrar ettirmek istediğimiz işlemler yazılmaktadır.

PHP' de for döngüsü bu şekilde oluşturulmaktadır. Siz de programlarınızda for döngüsü ile tekrar ettirmek istediğiniz işlemleri rahatlıkla daha az kod satırı ile tekrar ettirebilirsiniz. İyi çalışmalar.

Share:

0 yorum:

Yorum Gönder