PHP FOREACH DÖNGÜSÜ

 Bir önceki bölümde for döngüsünü görmüştük. Bu bölümde de yazımı ile for döngüsüne çok benzer olan foreach döngüsünü göreceğiz ve döngüler konusunu da böylelikle tamamlamış olacağız.

Foreach döngüsü de diğer döngüler gibi bir işlemi birden fazla kez tekrar ettirmek için kullanılan bir yapıdır. Diğerlerinden farkı ise bu döngü, diziler üzerinde çalışmaktadır. Yani dizi elemanlarını sıra ile almak ve üzerlerinde çeşitli işlemler gerçekleştirmek için kullanılan döngü türüdür. Dizi elemanları üzerinde işlem gerçekleştirdiği için de dizinin eleman sayısı kadar döngü tekrar etmektedir. Bu döngüye diğer bir deyişle dizi(array) döngüsü de denmektedir. Yazımı şu şekildedir.



KOD ÇIKTISI:


Örneğimizde "$isimler" isminde bir dizimiz mevcuttur ve bu dizinin elemanlarını sıra ile alta alta yazdırmak istiyoruz. Bunun için bir foreach döngüsü oluşturduk ve dizinin elemanlarını "as" komutu ile "$isim" değişkenine sırası ile atadık ve döngü bloğu içerisinde de echo komutu ile ekrana yazdırmış olduk. Foreach döngüsünün bir kullanımı daha vardır. Bunu da yine bir örnekle inceleyelim.


KOD ÇIKTISI:

Bu örneğimizde de önceki örnekte olduğu gibi dizi içerisindeki elemanları sıra ile alt alta yazdırdık. Fakat önceki örnekten farklı olarak bu örnekte döngü içerisinde "$anahtar => $isim" şeklinde bir yazım kullandık. Burada "$anahtar" değişkenine döngüden alınan elemanın dizideki indis numarası, $isim değişkenine ise dizi elemanı atanmış oldu. Sizde bu yazım şeklini kullanarak dizideki elemanlara ulaşabildiğiniz gibi indis numaralarına da rahatlıkla ulaşabilirsiniz. Hatta diziyi oluştururken;

$isimler = array("isim1" => "Pelin", "isim2" => "Ahmet", "isim3" => "Selin", "isim4" => "Ali");

şeklinde diziyi oluşturup yine döngümüzü aynı şekilde yazarak, bu sefer kendi vermiş olduğunuz indisleri de ekrana yazdırabilirsiniz.

PHP' de foreach döngüsünün yazımı ve kullanım yerleri de bu şekildedir. Sizde diziler üzerinde işlemler gerçekleştirmek istediğinizde bu  döngüyü rahatlıkla kullanabilirsiniz. İyi çalışmalar.

Share:

0 yorum:

Yorum Gönder