VERİ (DATA) NEDİR, BİLGİ (INFORMATION) NEDİR ?

 

Veri ve bilgi kavramları birbirine çok karıştırılan ve çoğu zamanda aynı anlamlarda kullanılan iki farklı ifadedir. Bu bölümde çok karıştırılan bu iki ifadenin ne olduğunu ve aralarındaki farkı basit örneklerle görelim.

Veri, en kısa tanımı ile işlenmemiş, ham bilgidir, diyebiliriz. Ölçüm, deney, sayım, gözlem veya araştırma yolu ile elde ettiğimiz sonuçlardır. Tek başlarına herhangi bir anlam ifade etmezler ve bir görüş belirtmezler. Bir anlam ifade etmeleri için işlenmeleri gerekir. Veriye örnek olarak bir kişinin boyu, kilosu veya bir eşyanın uzunluğu, ağırlığı vs verilebilir.


Bilgi ise verinin işlenmiş halidir. Birden fazla verinin beraber işlenerek, yorumlanarak anlamlı bir hale gelmiş durumunu ifade eder. Bilgiler bu sebeple verilerden farklı olarak bir fikir, bir görüş, bir anlam, bir yorum belirtirler. Bilgiye örnek olarak da bir insanın doğduğu yılı kullanarak yaş bilgisini elde etmeyi verebiliriz. Kişinin içinde bulunduğu yıl verisinden doğduğu yıl verisini çıkararak yaş bilgisine ulaşabiliriz.

Veri ile Bilgi arasındaki farklar şu şekilde sıralanabilir:

  • Veri hamdır, bilgi ise işlenmiştir.
  • Veri bilgisayara verilen bir girdi olarak düşünülürse bilgi bu girdinin işlendikten sonraki bir çıktısıdır.
  • Veri bilgiden bağımsızdır, fakat bilgi işlendiği verilere bağımlıdır. 
  • Veri herhangi bir anlam ifade etmez. Fakat bilgi anlamlıdır.

Share:

0 yorum:

Yorum Gönder