TFTP PROTOKOLÜ NEDİR ?

 

Bu yazımızda ağ aygıtları arasında veri alışverişi yapmamıza olanak tanıyan protokollerden bir tanesi olan TFTP protokolünü detayları ile birlikte inceliyor olacağız. İyi okumalar.

TFTP açılımı, "Trivial File Transfer Protocol", Türkçesi ile "Önemsiz Dosya Aktarım Protokolü", ağ aygıtları arasında dosya aktarımını sağlayan, OSI modelinin "Uygulama Katmanı" protokollerinden bir tanesidir. Dosya Aktarım Protokolünün (FTP) daha basite indirgenmiş hali olan bu protokol, 1970' li yıllarda geliştirilip, Karen R. Sollins tarafından 1980' li yıllarda tanımlanıp kullanılmaya başlanmıştır.

Bu protokolün amacı, sadece dosya transferi yapmayı sağlamaktadır. Bunun dışında bazı cihaz veya sistemlerin ilk açılışta ihtiyaç duyduğu dosyaları da transfer etmek için kullanılabilmektedir. Önemsiz denmesinin sebebi ise dosya aktarımı işlemini yaparken herhangi bir güvenlik önlemi almamasından kaynaklanmaktadır. FTP ise bu protokolün aksine kimlik doğrulaması işlemi gerçekleştirmektedir. Bu protokol bunların dışında, bir bilgisayarı uzaktan başlatmak ve ağ veya yönlendirici dosyalarını yedeklemek amacı ile de kullanılabilmektedir.

Basit bir yapısı olması sebebi ile bellek tüketim miktarı azdır. Bu sebeple yönlendirici bilgisayarların önyükleme işlemleri için kullanılmaktaydı. Şu an için de host makineler arasındaki küçük dosya aktarım işlemleri için kullanılmaktadır.

Ağ üzerinde veri transferi işlemini UDP protokolü sayesinde gerçekleştirmektedir. Bu işlemi gerçekleştirirken dosya denetimi yapmamaktadır. Bunun dışından diğer dosya transfer protokollerinin sağladığı dosya silme, listeleme, dosya ismi değiştirme gibi işlemleri gerçekleştirememektedir. 

Bu protokolün çalışma mantığı ise şu şekildedir. Dosya aktarım işlemini gerçekleştirebilmek için öncelikle istemci ve sunucu yazılımlarına ihtiyaç duymaktadır. İstemci dosyalarını sunucuya kopyalar ve sunucu, dosyaları barındırma işlemi veya istemciden dosyaları isteme ya da gönderme işlemi gerçekleştirmektedir. 

TFTP protokolünün avantajları şunlardır:

  • Hızlı ve basit bir protokoldür.
  • Çeşitli işletim sistemleri üzerinde kolaylıkla kullanılabilmektedir.
  • Ağ cihazlarının yapılandırma dosyalarını kolaylıkla transfer edebilmektedir.
  • FTP protokolünün kullanımının şart olmadığı yerler için iyi bir alternatiftir.
  • Uzak sunuculardan dosya yazmak ve okumak için kullanılabilmektedir.
Dezavantajları ise şunlardır:

  • Güvenliği olmayan bir protokoldür.
  • Sadece dosya aktarım işlemini gerçekleştirebilmektedir.
  • Dizin içeriklerini listeleyememektedir.
  • Kimlik doğrulama işlemi gerçekleştirememektedir.
  • Şifreleme işlemi yapmamaktadır.

Share:

0 yorum:

Yorum Gönder