Geçmişten günümüze teknolojinin gelişmesi ile birlikte hayatlarımızda da büyük değişiklikler meydana gelmiştir. Örneğin eskiden alışveriş yapmak ya da faturalarımızı ödemek için evimizdeki konfor alanlarımızı terk edip dışarı çıkmak mecburiyetindeyken, artık oturduğumuz yerden hem alışverişimizi yapmak hem de faturalarımızı ödemek mümkün. Bu ve bunun gibi birçok işimizi internetten hallediyor olmak güzel bir şey ancak bu işlemleri gerçekleştirirken güvenliği sağlamak da bir o kadar önemli bir konu. İnternette güvenliği sağlamak için ise birçok protokol mevcut. Bunlardan bir tanesi de L2TP protokolüdür. Bu yazımızda bizde sizler için bu protokolün ne olduğu ve bizi internette gezinirken nasıl koruduğunu detayları ile inceledik. Keyifli okumalar ...
L2TP açılımı "Layer 2 Tunneling Protocol" Türkçesi ile "İkinci Katman Tünel Protokolü", bilgisayar ağlarında VPN' i desteklemek için kullanılan, OSI modelinin Veri Bağlantı Katmanı protokollerinden bir tanesidir. Bilgi transferini kendi içinde barındırdığı tünel yapısı ile sağlamaktadır. İlk olarak 1999 yılında kullanıma sunulmuştur.
Bu protokolün kendi içerisinde bir şifreleme yapısı olmadığı için, verileri şifreleyebilmek için bir başka protokolü, yani IPSec protokolünü kullanmaktadır. Bu sayede verileri şifreleyerek güvenliğini sağlamaktadır. Bu özelliği sebebi ile kurumsal ağlara uzaktan bağlantı sağlanması gerektiği durumlarda, bu protokol sıklıkla tercih edilmektedir.
L2TP protokolü, iki adet protokolün bir üst modeli olmak için türetilen bir protokoldür. Bu protokoller, PPTP (Point-to-Point Tunneling Protocol) ve L2F (Layer 2 Forwarding) isimli protokollerdir. PPTP protokolü Microsoft' un, L2F ise Cisco' nundur.
Bu protokolün avantajları ise şu şekilde sıralanabilir:
- IPSec protokolü ile birlikte çalıştığı için daha güvenli bir protokoldür.
- Windows, Mac veya Linux gibi farklı platformlarda çalışabilmektedir.
- PPTP protokolünün sağladığı bütün imkanları neredeyse sağlamaktadır.
- PPTP protokolünden farklı olarak veri doğrulaması yapmaktadır.
- PPTP protokolünden ayrılan bir diğer özelliği ise veri kapsülleme için UDP kullandığı için bazı güvenlik duvarları ile kolayca yapılandırılabilmektedir.
- Verilerde çift kapsülleme işlemi yaptığı için, bazı güvenlik duvarlarında yıpranabilmektedir.
- Bazı işletim sistemi versiyonları için kayıt defteri ayarlarının değiştirilmesini isteyebilmektedir.
- PPTP protokolüne nazaran internet hızını daha fazla bozmaktadır.
- Ne kadar güvenli bir protokol olsa da yine de orta seviye bir güvenlik sağlamaktadır.
0 yorum:
Yorum Gönder