DHCP PROTOKOLÜ NEDİR ?

 

Teknolojik cihazların bir ağa sağlıklı bir şekilde bağlanabilmesi olayı, o cihazların düzgün bir şekilde haberleşebilmeleri açısından büyük önem arz etmektedir. İşte bu sebeptendir ki cihazların sorunsuz haberleşebilmeleri için birçok protokol geliştirilmiş ve geliştirilmeye devam edilmektedir. Bu protokollerden bir tanesi de başlıktan anlayacağınız üzere DHCP protokolüdür. Bu yazımızda bu protokolü ayrıntıları ile sizler için derledik. Umarız keyifle okursunuz ...

DHCP açılımı "Dynamic Host Configuration Protocol", Türkçesi ile "Dinamik Host Yapılandırma Protokolü", bir ağa bağlı olan bilgisayar, akıllı telefon, tablet ya da herhangi başka bir cihaza otomatik olarak IP adresi, ağ geçidi, ağ maskesi ve DNS adresleri atayan, uygulama katmanı protokollerinden bir tanesidir. İlk olarak 1993 yılında RFC 1531 içerisinde tanımlanarak kullanılmaya başlanmıştır. Zaman içerisinde yeni sürümleri geliştirilmiştir.

Firewall cihazlar, XDSL Modemler, Akıllı Switch, Windows işletim sistemi, Linux işletim sistemi gibi birçok sistem ve cihazlarda DHCP sunucu bulunur ve bu protokol kullanılabilmektedir.

DHCP protokolü, kullanıcılarına hızlı, otomatik, merkezi yönetim imkanı gibi avantajlar sağlamaktadır. Bunun dışında kolay ağ yönetimi, bir ağa bağlanan hemen hemen her cihazda kullanılabilirliği gibi avantajları da mevcuttur.

Fakat her durum için DHCP protokolü kullanmak fayda sağlamayabilir. Örneğin, yazıcılar ve dosya sunucuları gibi sabit ve sürekli erişime ihtiyaç duymayan cihazlar için kullanmak gereksiz ve zaman kaybı olacaktır.

Share:

0 yorum:

Yorum Gönder