RTP PROTOKOLÜ NEDİR ?

 


Günümüzde herhangi bir veriyi bir yerden başka bir yere göndermek ne kadar kolay değil mi ? Telefonlardan, bilgisayarlardan ve daha birçok teknolojik cihazdan rahatlıkla verileri gönderip almamız mümkün. Bizlerin kolaylıkla gerçekleştirdiği bu veri gönderip alma işlemi için, arka planda biz bilmesek bile sayısız işlem gerçekleşmektedir. Bu işlemlerin bir düzen hiyerarşisi içerisinde gerçekleşmesi için ise protokoller oluşturulmaktadır. Bu yazımızda bizde verileri rahatlıkla gönderip almamızı sağlayan protokollerden bir tanesi olan, RTP protokolünün ne olduğu ve veriyi nasıl gönderip aldığı ile ilgili detayları sizlerle paylaşıyor olacağız. 

RTP açılımı, "Real-time Transport Protocol" Türkçesi ile "Gerçek Zamanlı İletim Protokolü", gerçek zamanlı olarak multimedya içeriklerinin internet üzerinden uçtan uca taşınmasını sağlayan bir iletim protokolüdür. Telefon, video konferans vb. gibi medya verilerinin iletilmesinin gerektiği yerlerde kullanılmaktadır. RFC 1889 içerisinde tanımlanmıştır ve ilk olarak 1996' lı yıllarda kullanıma sunulmuştur.


RTP protokolü RTCP protokolü ile birlikte kullanılmaktadır. RTCP protokolü, RTP tarafından sağlanan hizmetin kalitesi hakkında geri bildirim yapmak amacı ile RTP ile birlikte kullanılmaktadır. Bu iki protokol, birlikte kullanıldıklarında çift port numarası kullanmaları gerekmektedir. Genellikle de 1024 ile 65535 arasındaki portları kullanmaktadırlar.

Bu protokol ile veri iletilirken iki uç arasında bir RTP oturumu kurulmaktadır. Oluşturulan oturumda IP adresleri, RTP ve RTCP portları bulunmaktadır. Daha sonra oluşturulan bu oturum üzerinden veri gönderip alınabilmektedir. Ancak farklı türlerde veriler alınacaksa, her bir veri türü için ayrı bir oturum açılması gerekmektedir. 

RTP protokolünün iki alt protokolü bulunmaktadır. Bunlar, "Veri Transfer Protokolü" ve "Gerçek Zamanlı Kontrol Protokolü" dür. Veri Transfer Protokolü, gerçek zamanlı medya verisinin transferi için bir payload formatı içerirken, Gerçek Zamanlı Kontrol Protokolü ise, geribildirimler ve senkronizasyon için kullanılmaktadır.

Share:

0 yorum:

Yorum Gönder