SIP PROTOKOLÜ NEDİR ?

 


Bir gün içerisinde elimize defalarca aldığımız telefonlarla, tanıdığımız insanları aramak ve görüşmek için, arka planda ne gibi işlemlerin gerçekleştiğini hiç düşündünüz mü ? Bu ve bunun gibi sorular sizin de aklınızı meşgul ediyorsa o zaman doğru yerdesiniz. Bu yazımızda bizde ses, video, anlık mesajlaşma ve daha birçok şeyin gerçekleştirilebilmesi için kullanılan SIP protokolünün ne olduğu ve nasıl bir çalışma mekanizması olduğu gibi soruların cevaplarını veriyor olacağız. Umarız keyif alarak okursunuz...

SIP açılımı "Session Initiation Protocol", Türkçesi ile "Oturum Başlatma Protokolü" iki ya da daha fazla kullanıcı arasında bağlantı kurulması, oturum başlatılması, veri taşınması gibi olayların gerçekleşmesini sağlayan, OSI modelinin uygulama katmanı protokollerinden bir tanesidir. Bu protokol, aynı zamanda sesli, görüntülü sohbet ve mesajlaşmaların gerçekleştirilmesi veya etkileşimli oyunlar ve sanal gerçeklik oturumları başlatmak için de yaygın olarak kullanılmaktadır. 

SIP protokolü, 1996 yılında "Mark Handley", "Henning Schulzrinne", "Eve Schooler" ve "Jonathan Rosenberg" tarafından tasarlanmıştır. IETF (İnternet Mühendislik Görev Gücü) tarafından standartlaştırılmış ve RFC 3261 olarak yaygınlaştırılmıştır.

SIP protokolünün başlıca özellikleri arasında; herhangi bir ortam türüne bağlı olmaması, medya ayrıntılarını yönetmesi, uçtan uca kimlik doğrulamasını desteklemesi, alt katman protokollerinden bağımsız olması, birçok medya uygulaması ile aktif olarak kullanılabilmesi özellikleri sıralanabilir.

SIP protokolü, multimedia iletişimlerinin oluşturulması ve sonlandırılması için kullanıcı konumu, kullanıcı uygunluk durumu, kullanıcı yetenekleri, oturum başlatma ve oturum yönetimi bilgilerini iletmektedir.

SIP protokolünün iki tip mesaj türü bulunmaktadır. Bunlar istekler ve cevaplardır. İstekler; register, invite, ack, bye, cancel, update, refer, prack, subscribe, notify, publish, message, info, options ve cevaplar; 1xx, 2xx, 3xx, 4xx, 5xx, ve 6xx şeklindedir.

Share:

0 yorum:

Yorum Gönder