GOPHER NEDİR ?

 

Aklımıza takılan birçok sorunun cevabını öğrenmek için direkt internete başvurduğumuz günümüz dünyasında teknolojiden eğitime, sanattan siyasete değin her konu ile alakalı sorumuzun cevabını internette bulmamız mümkün. Hem de renkli ve göze hitap eden site tasarımları ve konu ile alakalı görsel ve işitsel kaynaklarda cabası. Peki her zaman için bu böyle miydi ? Yani araştırdığımız konularla ilgili bolca kaynak ve sitelerde responsive tasarımlar her zaman var mıydı ? Elbette geçmişte durum bundan baya farklıydı. Eskiden örneğin HTTP protokolü yoktu. Onun yerine eskiden Gopher protokolü vardı ve siteler şu an alışık olduğumuzdan çok farklı bir görüntüye ve çalışma mantığına sahipti. Peki "Gopher protokolü ne ?" diyecek olursanız, bu sorunuzun cevabı da yazımızın devamında saklı. İyi okumalar ...

Gopher protokolü, 1990' lı yıllarda Minnesota Üniversitesi' nden Mark McCahill, Paul Lindner, Farhad Anklesaria, Daniel Torrey ve Bob Alberti tarafından geliştirilip piyasaya sürülmüş, internet sunucularındaki dosyaları düzenlemek ve görüntülemek için siteleri sadece düz metin formatı ile sunulmasını sağlayan bir protokoldür. İsmini Minnesota Üniversitesi' nin maskotundan almaktadır.

Bu protokolün en büyük avantajlarından bir tanesi sadeliğidir. Bunun dışında bant genişliği kullanımını minimum seviyede tutmaktadır. Kullanıcılarına dosyalardan aşina oldukları bir düzen sunmaktadır. Hızlı ve ucuz bir şekilde oluşturulabilen bir sistemdir. Ayrıca basit bir sözdizimine sahip olduğu için kullanımı kolaydır.

Fakat her ne kadar kullanıcılarına bolca kolaylık ve fayda sağlasa da, Gopher protokolü zamanı geldiğinde HTTP protokolüne yerini bırakmaktan başka bir çaresi kalmamıştır. Çünkü Gopher protokolü bağlantıyı sunuculardan yaparken, HTTP protokolü doğrudan belgelerden yapabilmektedir. Ayrıca HTTP protokolü belgeleri görüntülemek söz konusu olduğunda da Gopher protokolüne göre daha iyi bir gösterim sunmaktadır. Çünkü Gopher protokolü kullanıcılarına sadece metin sunarken, HTTP protokolü verileri herhangi bir veri tipinde sunabilmektedir.

Gopher protokolü eski ve çok sınırlaması olan bir protokol olduğu için artık kullanımı bulunmamaktadır. Bu sebeple zaman içerisinde tüm dosyalar HTTP protokolü ile uyumlu hale getirilmiş ve Gopher protokolü ile çıkılan bu yola, HTTP protokolü ile devam edilmiştir.

Share:

0 yorum:

Yorum Gönder