MYSQL' DE DISTINCT KULLANIMI

 Bir önceki bölümde MySQL' de alt sorgular konusunu görmüş, alt sorgunun ne demek olduğunu ve nasıl bir kullanımı olduğunu örneklerle açıklamıştık. Bu bölümde ise SELECT komutu ile birlikte kullanımı olan "DISTINCT" ifadesinden yine örnekler eşliğinde bahsediyor olacağız.

DISTINCT komutu, tablolarımızdaki tekrar eden verileri kaldırıp sonuç tablosunda tek bir veriymiş gibi gözükmesini sağlayan komutumuzdur. Bu komut, örneğin bir iş yerindeki kişilere ait bilgilerin tutulduğu bir tabloda, kişilerin çalıştıkları departman bilgisi de yer alıyorsa, o şirkette kaç farklı departman olduğu bilgisini elde etmemiz için kullanılabilir. Ya da bir okuldaki öğrencilere ait bilgilerin bulunduğu bir tablomuz olsun. Bu tablodan da sınıfları DISTINCT komutu ile işleme tabi tuttuğumuzda, o okulda kaç sınıf olduğunu öğrenmemizi sağlamaktadır. Hemen bir örnek ile bu anlattıklarımızı uygulamalı olarak da görelim.

"calisanlar" isimli
 tablomuz


Sonuç Tablosu


Örneğimizde "calisanlar" isimli tablomuzdaki departman sütununa ait verilerin tekrarsız olarak listelenmesini içeren basit bir sorgu yazdık. Diğer bir deyişle tabloda kaç farklı departman bulunmakta, bunu öğrenmiş olduk. Sorgumuzda sizlerin de gördüğü üzere DISTINCT komutu, SELECT ifadesinden sonra yazılarak kullanılmaktadır. Sizde tablolarınızda bu şekilde tekrar eden veriler barındırıyorsanız, DISTINCT komutu ile içerisinde kaç tür veri bulunduğunu kolaylıkla öğrenebilirsiniz. İyi çalışmalar.

Share:

0 yorum:

Yorum Gönder