TELNET NEDİR ?

TCP/IP protokollerini önceki yazılarımızda detaylıca ele alıp incelemiştik. Ancak bu protokol ailesi içerisinde yer alan ve onlarla birlikte kullanılan protokollere değinmemiştik. Bu yazımızda bu protokol ailesinde yer alan protokollerden bir tanesi olan, Telnet protokolünü detayları ile birlikte inceliyor olacağız. Keyifli okumalar ...

Telnet, açılımı "Telecommunication Network" Türkçesi ile "İletişim Ağı", OSI modelinin Uygulama Katmanı protokollerinden bir tanesidir. TCP/IP protokol ailesinin bir üyesi olan bu protokol, internet ağı üzerindeki çok kullanıcılı bir makineye, uzaktaki başka bir makineden bağlanmak için geliştirilmiştir. Geçmişte kullanım alanı geniş olan bir protokol olmasına karşın, günümüzde kullanım alanı pek bulunmamaktadır. Ancak BBS (Bulletin Board Systems) sistemlerine internet üzerinden erişme konusunda hala kullanımı mevcuttur.

Telnet protokolünün varsayılan bağlantı port numarası 23' tür. Bu protokolle bağlantı yapabilmek için kullanıcı adı ve şifre bilgileri gerekmektedir. Bu sayede karşı bir bilgisayara bağlantı sağlayabilmektedir. Telnet hizmetini ayrıca ücretsiz uygulamalarla kullanılabileceğiniz gibi aynı zamanda Windows 10 işletim sistemi üzerinden de kullanmanız mümkündür.

Telnet protokolü güvenli bir protokol olmadığı için zaman içerisinde kullanım oranı düşmüştür. Güvensiz olmasının altında yatan temel neden ise bağlantı için kullanılan şifre bilgisinin şifrelenmeden düz metin (plain text) olarak gönderilmesidir. Bu nedenle telnet oturumundan sniffer yardımıyla kolaylıkla önemli bilgilere ulaşılabilmektedir. Fakat buna rağmen günümüzde az da olsa bazı zorunlu durumlar halinde kullanılabilen bir protokoldür.

Share:

0 yorum:

Yorum Gönder