POP NEDİR ?

 

Teknolojinin günden güne kendisini hızla değiştirdiği ve geliştirdiği günümüz dünyasında, haberleşme ve veri gönderimi de bir hayli önem kazanmış ve hızlı veri paylaşımı yapmak, ciddi bir zorunluluk haline gelmiştir. Özellikle e-posta trafiği iş dünyasının vazgeçilmezi olmuş, zamanında gönderilmeyen e-postalar insanların iş akışını engeller hale gelmiştir. İşe bu sebeptendir ki biz de bu yazımızda e-posta ile ilgili teknolojileri araştırırken karşımıza çıkan POP protokolünü bu yazımızda sizlerle paylaşmak ve sürekli gönderip almış olduğumuz e-postaların, arka planda ne gibi işlemlere tabi tutulduğunu birlikte öğrenelim istedik. Dilerseniz hemen yazımıza geçelim.

POP açılımı, "Post Office Protocol", Türkçesi ile "Postane Protokolü" e-postalarımızı yönetmek için kullandığımız mail arayüz programlarının ihtiyaç duyduğu, OSI referans modelinin uygulama katmanında çalışan bir e-posta iletişim protokolüdür. 1984 yılında POP ismi ile Amerika' da kullanılmaya başlanmış olup, 1986 yılına kadar POP2 ve POP3 sürümleri geliştirilmiş ve günümüzde de halen POP3 kullanılmaya devam edilmiştir. Bağlantı için ise 110 numaralı portu kullanmaktadır.  

Bu protokolün avantajlı özelliklerinden bahsetmek gerekirse şu şekilde sıralayabiliriz: 

  • Hızlı ve verimlidir.
  • Online veya offline şekilde çalışabilmektedir.
  • Mail alışverişinde az yük barındırır.
  • Yüksek kota gerektirmez.
POP3 protokolünün çalışma mantığı ise kısaca şu şekildedir. Öncelikle ilgili sunucuya bağlanma işlemi gerçekleştirir. Ardından gerekli e-postaları alır ve yeni ileti şeklinde alıcı taraftaki bilgisayara indirme işlemi gerçekleştirir. Sonra da sunucudan e-postayı silme işlemi gerçekleştirir. Yalnız burada şunu belirtelim ki, bu işlemler gerçekleşmeden önce e-posta sunucuları arasında e-posta transferi işlemini SMTP protokolü gerçekleştirmektedir. Ardından gönderilen e-postaya alıcı tarafta ulaşmak için POP3 protokolü kullanılmaktadır.

Share:

0 yorum:

Yorum Gönder