Blokzincir (Blockchain) Nedir ?

 

Uzun zamandır adından sıkça söz ettiren ve hakkındaki birçok haber ile zaman zaman gündem haline gelen kripto paralar, hakkındaki birçok olumsuz habere karşı, hala insanların ilgi odağı olmaya devam etmektedir. İnsanların çoğu kripto paraların ya da kripto para borsalarının isimlerinin çoğunu bilmelerine karşın, arkasında yatan teknolojinin ne olduğu hakkında çok bir fikre sahip değillerdir. Biz de bu sebeple bu yazımızda kripto paraların arka planında yatan "Blokzincir" teknolojisinin ne olduğunu detayları ile birlikte sizlerle paylaşmak istedik. Umarız keyifle okursunuz.

Blokzincir, İngilizce karşılığı ile "Blockchain", kriptografi bilimini kullanan ve birbirine zincir halinde bağlanılarak güvenli hale getirilen ve işlem yapıldıkça büyüyen bir kayıt listesidir. Bu teknoloji ile ilgili ilk çalışma, 1991 yılında Stuart Haber ve W. Scott Stornetta tarafından gerçekleştirilmiştir. 1992 yılında ise Merkle ağaçları da tasarıma dahil edilerek daha verimli bir yapı oluşturulmuştur. 

İlk blokzincir ise 2008 yılında Satoshi Nakamoto ismindeki bir kişi ya da grup tarafından kavramsallaştırılmıştır ve 2009 yılında ise kripto paraların çekirdek bileşeni olarak uygulanmıştır.


Bu teknoloji sadece kripto para dünyasında kullanılan bir teknoloji değildir. Para hareketleri, mal akışı, akıllı sözleşmeler, sanat eserlerinin kimlere ait olduğu gibi daha birçok alan da bu teknolojinin kullanılmasına elverişlidir.

Blokzincir teknolojisini güvenli ve verimli hale getiren şeylerin başında merkeziyetsizlik yer almaktadır. Merkeziyetsizlik, günümüzün önemli problemlerinden olan tek merkeze dayalı güven sistemlerinin aksine, merkezi güven sisteminin dağıtılması durumu olarak açıklanabilir. Bunun dışında blokzincirlerin güvenli olmasının diğer sebeplerinden bir tanesi de yüksek derecede gizlilik esası ile işlemlerin gerçekleştiriliyor olmasıdır. Ancak işlemi gerçekleştiren kişilere karşı şeffaf bir tutum sergilemektedir.

Blokzincir teknolojisini oluşturan iki temel yapı mevcuttur. Bunlar bloklar ve kayıtlardır. Kayıtlar, ilgili blokzincir ile alakalı her türlü içerik bilgisini kapsamaktadır. Bloklar ise oluşturulan kayıtların birleştirilerek işlendikten sonra içlerine yazıldıkları yapılardır. Genel itibariyle bir bloğun oluşturulması aşamasında çeşitli algoritmalar ve dijital imza kullanılmaktadır.

Son olarak bu teknolojinin uygulama alanlarından bazıları ise şunlardır:

  • Kripto paralar
  • Bulut bilişim
  • E-ticaret
  • Bankacılık
  • Para transferleri

Share:

0 yorum:

Yorum Gönder