PYTHON TUPLE VERİ YAPISI

 Bir önceki bölümde sözlükler konusunu görmüştük. Bu bölümde ise tuple konusuna geçiş yapacağız ve tuple veri yapısını detayları ile birlikte göreceğiz.

Tuple; string, integer, liste, sözlükler vs gibi bir veri yapısıdır. İçerisinde birden fazla veri barındırabilmektedir. Liste veri yapısına çok benzemektedir. Fakat listeler kadar esnek değildir. Şimdi bir örnek ile tuple nasıl oluşturulur bunu görelim.


KOD ÇIKTISI:


Örneğimizde "my_tuple" isminde bir tuple oluşturduk ve elemanlarını console ekranına yazdırdık. 

Tuple nasıl oluşturuluyor bunu öğrendiğimize göre şimdi de tupleların ne gibi özelliklere sahip olduğunu görelim ve ardından bir örnekle bu özellikleri de incelemiş olalım.

Tuple Özellikleri

  • Tupleların verileri değiştirilemez.
  • Tuple elemanlarına yenileri eklenemez ve çıkarılamaz.
  • Döngüler tuplelarda listelerden daha hızlı çalışırlar.
  • "len()" metodu ile tuple eleman sayısına ulaşılabilir.
  • del komutu ile tuple tamamen silinebilir
  • "count()" metodu ile tupledaki bir elemanın tuple içerisinde kaç kere tekrar ettiği öğrenilebilir.
  • "index()" metodu ile tupledaki bir verinin ilk olarak hangi indexte bulunduğu öğrenilebilir.
Tuple ile neler yapıp neler yapamayacağımızı öğrendiğimize göre bu özellikleri bir örnekle görerek daha iyi anlamaya çalışalım.


KOD ÇIKTISI:


Örneğimizde sırası ile tuple elemanlarına erişim, tuple elemanlarını sıralama, tuple eleman sayısını öğrenme, tupleda bir elemanın kaç defa tekrar ettiğini bulma, tuple içindeki bir elemanın index' ine ulaşma ve son olarak tuple' ı tamamen silme işlemlerini gerçekleştirdik.

Sizde programlarınızda bu veri yapısını kullanacaksanız bu özellikleri oluşturmuş olduğunuz tuplelar üzerinde kolayca kullanabilirsiniz. İyi çalışmalar.

Share:

0 yorum:

Yorum Gönder