PYTHON SÖZLÜKLER

 Bir önceki bölümde dosyalar konusunu görmüştük. Bu bölümde ise sözlükler konusuna geçiş yapacağız ve sözlük nedir, nasıl oluşturulur, özellikleri nelerdir bunları göreceğiz.

Sözlükler de yapı olarak listelere benzemektedir. Fakat sözlüklerde listelerden farklı olarak elemanlar "anahtar - değer" ilişkisi ile oluşturulup sözlük içerisinde bu ilişki ile tutulurlar. Burada yazdığımız değerler farklı veri türlerinde olabilir ve hatta tekrarlanabilirler, fakat anahtarlar kesinlikle benzersiz olmalıdır. Şimdi örneklerle sözlük nasıl oluşturulur ve özellikleri nelerdir bunları görelim.


KOD ÇIKTISI:


Örneğimizde "sozluk" isminde boş bir sözlük oluşturduk ve sonrasında içerisine sırası ile 3 adet elemanı ekledik.

Şimdi de içerisi dolu bir sözlük oluşturarak bu sözlük üzerinden sözlüklerle ne gibi işlemler gerçekleştirilebiliyor bunları görelim.


KOD ÇIKTISI:


Örneğimizde birden fazla işlemi aynı anda gerçekleştirmiş bulunmaktayız. Bu işlemler sırası ile; sözlükteki anahtarlara ulaşım, sözlük anahtarlarını sıralama, sözlükteki değerleri alma, sözlükteki elemanları alma, sözlükten eleman arama ve bulunamadığı taktirde bununla ilgili mesaj verme ve son olarak sözlükten eleman silme işlemleri gerçekleştirilmiştir. 

Görüldüğü üzere sözlüklerle ilgili olarak birçok işlem gerçekleştirilebilmektedir. Sizde programlarınızda oluşturacağınız sözlüklerde bu işlemlerden ihtiyaç duyduklarınızı örneklerde gösterildiği şekliyle rahatlıkla kullanabilirsiniz. İyi çalışmalar.

Share:

0 yorum:

Yorum Gönder