LAN WAN VE MAN NEDİR ?

Ağ, diğer bir adıyla Network, küçük bir alan içerisindeki veya uzak mesafelerdeki bilgisayarların veya iletişim cihazlarının iletişim hatları aracılığıyla birbirine bağlandığı, dolayısıyla bilgi ve sistem kaynaklarının farklı kullanıcılar tarafından paylaşıldığı, bir yerden başka bir yere veri aktarımının gerçekleştirildiği iletişim sistemidir. Bu sistemde kullanılan 3 ağ topolojisi türü mevcuttur. Bunlar; LAN, WAN ve MAN topolojileridir. Bu bölümde bu topolojilerin ne olduğu ve aralarındaki farklardan bahsedeceğiz.

LAN (Local Area Network - Yerel Alan Ağları), küçük bir alanı kapsayan ağ topolojisidir. Genellikle bir ofis veya birkaç bina ötesine kadar sınırı bulunan bir topoloji türüdür. Küçük bir alanı kapsadığı için hızlıdır. Bu topoloji için koaksiyel kablolar kullanılmaktadır. Verilerdeki gürültü oranı da yine mesafe az olduğu için düşüktür. 

MAN(Metropolitan Area Network - Şehir Alan Ağları), LAN topolojisine göre daha büyük, Wan topolojisine göre ise daha küçük bir alanı kapsayan ağ topolojisidir. Adından da anlaşılacağı üzere bir şehri veya coğrafi bölgeyi kapsayan ağ topolojisidir. LAN topolojisine göre hızı biraz daha düşüktür. Fiber optik kablo kullanılarak oluşturulmaktadır. İçerisinde birden çok LAN sistemini barındırmaktadır.

WAN(Wide Area Network - Geniş Alan Ağları), en büyük ağ topolojisi budur. Çok geniş coğrafyalar üzerinde kullanılan bir topolojidir. Aktarım için optik kablolar veya uydular kullanılmaktadır. Bu topolojide kendi içerisinde birden fazla LAN sistemi barındırmaktadır. 

Bu topolojileri kıyaslamak gerekirse;

  • En geniş alanı kapsayan WAN' dır,
  • Tasarlanması en zor olan WAN' dır,
  • En hızlı olan LAN' dır,
  • Hata olasılığı en düşük olan LAN' dır,
  • Kurulumu, bakımı ve yönetimi en kolay olan LAN' dır,
şeklinde aralarındaki farkı sıralayabiliriz. 

Share:

0 yorum:

Yorum Gönder