C# DOSYALAR

 Bir önceki bölümde diziler konusunu görerek diziler konusunu tamamlamıştık. Bu bölümde ise dosyalar konusuna geçiş yapacağız ve dosya özelliklerinden bahsedeceğiz.

Dosyalar programımızda elde ettiğimiz verileri saklamak için kullandığımız yöntemlerden bir tanesidir. Dosyalarla yazma okuma gibi işlemler gerçekleştirilebilmektedir. Şimdi bir örnekle dosyaya nasıl ulaşılır ve dosyaya nasıl yazma işlemi gerçekleştirilir, bunu görelim.


KOD ÇIKTISI:


Dosyalarla işlem gerçekleştirmek için ilk olarak programımıza "using System.IO" kütüphanesini ekliyoruz. Ardından dosyamız için bir değişken oluşturup dosya uzantımızı yazıyoruz. Daha sonra bir "FileStream" nesnesi oluşturarak bu nesne sayesinde dosya uzantımızı, dosyayı açma modumuzu ve son olarak yapacağımız işlemi belirtiyoruz. Dosyamıza yazma işlemini gerçekleştirmek için de bir "StreamWriter" nesnesi oluşturup daha sonra bu nesneyi kullanarak da satır satır yazma işlemini gerçekleştiriyoruz. Yazma işlemimiz bittiğinde ise son olarak açtığımız dosyayı "close()" metodu ile kapatıyoruz. Dosyayı kapatma işlemi genellikle sık unutulan bir durum olduğu için programınızın sağlıklı çalışabilmesi için bu işlemi gerçekleştirmeyi unutmayınız.

Şimdi de bir başka örnek ile dosya içerisine yazdıklarımızı okuma işlemini gerçekleştirelim.


KOD ÇIKTISI:


Örneğimizde görüldüğü üzere bu sefer dosyamızı okuma modunda açmış bulunmaktayız. Ayrıca dosyada okuma işlemi gerçekleştireceğimiz için yine bu sefer "StreamReader" ile bir okuma nesnesi oluşturduk. Ardından bu nesneyi kullanarak dosyamızı "ReadLine" metodu sayesinde satır satır okumayı sağladık ve bütün satırları da sırası ile okuyabilmek için bir while döngüsü kurup, dosya içeriği bitene kadar döngünün devam etmesini ve her satırın sıra ile okunup console ekranına yazılmasını sağladık. Son olarak yine işlemlerimiz bittiği için dosyamızı kapattık.

Dosyalarla yapılan temel işlemler bu şekildedir. Sizde programlarınızda elde ettiğiniz birtakım verileri bu yöntemlerle kalıcı olarak rahatlıkla saklayabilir ve istediğiniz zaman dosyadan okuma işlemi gerçekleştirip dosyadaki verileri programınızda kullanabilirsiniz. İyi çalışmalar.

Share:

0 yorum:

Yorum Gönder