C# SÖZLÜKLER

 Bir önceki bölümde dosyalar konusunu görmüştük. Bu bölümde ise sözlükler konusuna geçiş yapacağız ve sözlükler nasıl oluşturulur ne gibi özellikleri vardır bunları göreceğiz.

Sözlükler listelere benzeyen bir veri tipidir. İkisi de içerisinde birden fazla elemanı aynı anda barındırabilmektedir. Aralarındaki fark şudur: sözlüklerde listelerden farklı olarak elemanlar "anahtar - değer" ilişkisi ile tutulmaktadır. Şimdi bir örnek üzerinden sözlük nasıl oluşturulur ve sözlük içerisine nasıl eleman eklenir bunu görelim.


KOD ÇIKTISI:


Örneğimizde kelimeler isminde bir sözlük oluşturduk. Sözlüğün içerisindeki anahtar ve değer ifadelerinin türünü de sözlüğü oluştururken belirttik. Ardından "Add" komutunu kullanarak sözlüğümüze eleman ekledik ve son olarak da elemanları foreach döngüsü kullanarak sırası ile console ekranına yazdırdık.

Sözlük oluşturmayı öğrendiğimize göre şimdi de sözlükler üzerinde ne gibi işlemler gerçekleştirebiliyoruz bunu görelim.


KOD ÇIKTISI:


Örneğimizde de görüldüğü üzere oluşturduğumuz sözlüğümüz üzerinde sırası ile eleman ekleme, anahtar kontrolü, değer kontrolü, sözlük eleman sayısına ulaşma, sözlükten eleman silme  ve son olarak da sözlük içindeki bütün değerleri silme işlemlerini gerçekleştirdik.

Sözlüklerle gerçekleştirilen işlemler de bu şekildedir. Siz de programlarınızda bu işlemleri oluşturduğunuz sözlükler üzerinde rahatlıkla kullanabilirsiniz. İyi çalışmalar.

Share:

0 yorum:

Yorum Gönder