PYTHON FONKSİYONLAR

 Bir önceki bölümde tuple veri yapısını görmüş örnekler üzerinden incelemiştik. Bu bölümde ise python programlamada sıkça kullanılan fonksiyonlar konusuna geçiş yapacağız.

Fonksiyonlar; belirli bir isme sahip ve program içerisinde de bu isim ile kullanılan, içerisine parametre alabilen, aldıkları parametre neticesinde bir sonuç döndüren, program içerisinde birden çok yerde kullanılacak işlem adımlarını içerisinde toplayıp istenilen yerde sadece fonksiyonun ismi ile çağırılarak o işlem adımlarının gerçekleştirilmesini sağlayan yapılardır. Bu yapıları sayesinde program içerisinde kod karmaşası ve aynı işlemlerin tekrar tekrar yazılması derdinden bizleri kurtarmaktadırlar. Şimdi bir örnek ile fonksiyon nasıl oluşturulur ve kullanım amacı nedir bunu anlamaya çalışalım.


KOD ÇIKTISI:


Örneğimizde kullanıcıdan aldığımız iki sayıyı çarpan bir program yaptık. Bunu bir fonksiyon içerisinde gerçekleştirdik. Fonksiyonumuza "carpma" ismini verdik ve içerisine iki parametre (sayi1 ve sayi2) alacağını belirttik. Daha sonra program içerisinde nerede bu fonksiyon içerisindeki işlemlere ihtiyacımız varsa orada fonksiyonu ismi ile "carpma(sayi1,sayi2)" şeklinde çağırmış olduk. 

Fonksiyonlar büyük bir program içerisinde farklı yerlerde defalarca kullanılacak işlemler için programcıya büyük kolaylık sağlamaktadır. Çünkü programcı, bu tekrarlanacak işlem adımlarını program içerisinde nerelerde ihtiyaç duyuyorsa tekrar tekrar yazmak yerine tek bir fonksiyon tanımlayıp ihtiyaç duyduğu yerde sadece bu fonksiyonu çağırarak işlemleri rahatlıkla gerçekleştirebilmektedir.

Fonksiyonlar yukarıdaki örnekte olduğu gibi içerisine parametre almak zorunda değildirler. Parametre almayan fonksiyonlar da oluşturulabilmektedir. Bir örnekle bunu da görelim.


KOD ÇIKTISI:


Örneğimizde de görüldüğü üzere fonksiyon içerisinde parametre vermeden de fonksiyon oluşturulup program içerisinde çağırılarak kullanılabilmektedir.

Son olarak fonksiyonlarda çok sık kullanılan bir özellikten daha bahsedelim. Fonksiyonlar "return" komutu sayesinde bir sonuç döndürebilmekte ve bu sonucun program içerisinde başka bir yerde kullanılmasını sağlayabilmektedir. Return kullanılmadan bir fonksiyon çalıştırıldığında içerisindeki işlemleri gerçekleştirir ve fonksiyonun görevi tamamlanmış olur. Fakat return komutu kullanıldığında fonksiyon içerisindeki bir işlemin sonucu fonksiyon dışında da kullanılabilir bir hale gelmektedir. Bunu da bir örnek ile görelim.


KOD ÇIKTISI:


Örneğimizde bu sefer diğerlerinden farklı olarak çarpma işleminin sonucunu fonksiyon dışında yazdırmak istedik. İşlem sonucunu fonksiyon dışında yazdırmak için fonksiyon içindeki çarpma işlemi sonucuna fonksiyon dışında da kullanmaya ihtiyacımız vardır. Bunun için fonksiyon işlem sonucunu return komutunu kullanarak fonksiyon dışında kullanılabilir hale getirdik ve işlem sonucunu fonksiyon dışında yazdırmış olduk. Eğer return ile işlem sonucunu döndürmeseydik o zaman print() fonksiyonu içerisinde carpma() fonksiyonumuzu çağırdığımızda bize "None" sonucu dönmüş olacaktı. Fakat return komutunu kullandığımız için böyle bir durumla karşılaşmadık. 

Sizde programlarınızda farklı yerlerde farklı parametrelerle gerçekleştirmeniz gereken işlemler olduğunda bir fonksiyon oluşturup bu fonksiyon içerisinde işlemlerinizi tanımlayıp daha sonra gereken yerlerde oluşturmuş olduğunuz fonksiyonu çağırarak işlemlerinizi kolaylıkla gerçekleştirebilirsiniz. İyi çalışmalar.

Share:

0 yorum:

Yorum Gönder