C# FONKSİYONLAR

 Bir önceki bölümde tuple konusunu görmüştük, bu bölümde ise fonksiyonlar konusunu göreceğiz.

Fonksiyonlar; programlamada çok fazla kullanılan, programcının işini ciddi anlamda kolaylaştıran yapılardır. Fonksiyonlar, program içerisinde farklı yerlerde farklı parametrelerle çokça gerçekleştirilmek istenen bir işlem grubunu bir araya toplar ve gerçekleştirilmek istenen işlemleri tekrar tekrar yazmaya gerek kalmadan fonksiyona parametreleri göndererek işlemlerin tek satırda kolayca gerçekleşmesini sağlamaktadır. Tabi her fonksiyon parametre almak zorunda değildir. Parametre almadan oluşturulan fonksiyonlar da vardır.

 Fonksiyonlar bizleri program içerisindeki işlem kalabalığından ve ayrıca yapmak istediğimiz işlemleri tekrar tekrar yazma derdinden de bizleri kurtarmaktadır. Şimdi bir örnek ile fonksiyon nasıl oluşturulur, nasıl kullanılır bunu görelim.


KOD ÇIKTISI:


Örneğimizde "topla()" isminde "static void" türünde bir fonksiyon oluşturduk ve içerisinde iki adet sayıyı toplayıp console ekranına yazdırma işlemini gerçekleştirdik. Ardından bu fonksiyonu ana fonksiyon (Main fonksiyonu) içerisinde ismi ile çağırmış olduk. Buradaki static ifadesi fonksiyonumuzun ana fonksiyon içerisinde herhangi bir nesne oluşturulmadan direk çağırılabilmesini, void ifadesi ise geriye değer döndürmeyen bir fonksiyon olduğunu belirtmek için kullanılmaktadır. 

Fonksiyonlar yukarıdaki gibi değer döndürmeyecek şekilde oluşturulabildiği gibi değer döndürebilecek şekilde de oluşturulabilmektedir. Bunu da bir örnek ile görelim.


KOD ÇIKTISI:


Bu örneğimizde de "return" komutu ile geriye değer döndüren bir fonksiyon oluşturmuş olduk. Bu sefer fonksiyonumuzu integer türünde ve içerisine 2 adet integer parametre alacak şekilde oluşturduk. Ardından ana fonksiyon içerisinde fonksiyonumuzu 2 adet parametresi ile beraber çağırdık ve dönen sonucu console ekranına yazdırmış olduk.

Fonksiyonlar programlamada sağladıkları birçok kolaylık sayesinde çok sık kullanılan yapılar olmuşlardır. Sizde programlarınızda fonksiyonları kolaylıkla kullanıp kod karmaşasından kurtulabilirsiniz. İyi çalışmalar.

Share:

0 yorum:

Yorum Gönder