PHP FONKSİYONLAR

 Bir önceki bölümde dosyalar konusunu görmüştük. Bu bölümde ise fonksiyonlar konusuna geçiş yapacağız.

Fonksiyonlar, programlarımızda tekrar tekrar kullanacağımız işlem adımlarını yeniden yazmak zahmetine girmeden sadece tekrarlanacak işlem adımlarının yer aldığı bir fonksiyon ile işlemlerimizi tek bir satırda kolayca gerçekleştirmemizi sağlayan yapılardır. Bu özellikleri sayesinde kod karmaşasının da önüne geçilmektedir. Ayrıca programcıların da işleri ciddi oranda kolaylaşmaktadır. Şimdi bir örnek ile fonksiyon nasıl oluşturulur bunu görelim


KOD ÇIKTISI:


Örneğimizde iki adet sayının çarpım işlemini gerçekleştirip sonucu ekrana yazdıran bir fonksiyon oluşturduk. Fonksiyonumuzu kullanabilmek için program içerisinde fonksiyon ismi ile fonksiyonu çağırdık. 

Fonksiyonlar basitçe bu şekilde oluşturulmaktadır. Bu fonksiyon içerisine parametre almayan bir fonksiyondur. Fakat parametre alabilen fonksiyonlarda oluşturmak mümkündür. Bunu da bir örnek ile görelim.


KOD ÇIKTISI:


Bu seferki fonksiyonumuzda da iki adet sayının toplanması işlemini gerçekleştirdik. Fakat diğer fonksiyondan farklı olarak toplanacak sayıları fonksiyon içerisinde tanımlamak yerine fonksiyona parametre olarak verdik.

Son olarak fonksiyonlarda yaptığımız işlemler neticesinde elde ettiğimiz işlem sonuçlarını fonksiyon dışında da kullanmak isteyebiliriz. Bu gibi durumlarda işlem sonucunu fonksiyon dışına aktarmamız gerekmektedir. Bu işlem için "return" komutu kullanılmaktadır. Bunu da bir örnek ile hemen görelim.


KOD ÇIKTISI:


Örneğimizde çıkarma işlemini gerçekleştirdiğimiz bir fonksiyon oluşturduk. Fakat işlem sonucunu bu sefer fonksiyon içerisinde yazdırmak yerine fonksiyonu çağırdıktan sonra program içerisinde yazdırdık. Bu işlemi gerçekleştirmek için fonksiyon içerisinde yapmış olduğumuz çıkarma işleminin sonucunu fonksiyon dışında da kullanmamız gerekmektedir. İşlem sonucunu fonksiyon dışında da kullanılabilir bir hale getirmek için return komutunu kullandık. Bu sayede işlem sonucunu fonksiyon dışında da ulaşılır kıldık ve işlem sonucunu fonksiyon dışında ekrana yazdırma işlemini gerçekleştirmiş olduk.

Fonksiyonların görüldüğü üzere birden fazla kullanım şekli mevcuttur. Sizde hangi işlemleri gerçekleştirecekseniz ona uygun olarak fonksiyonlarınızı oluşturabilirsiniz. İyi çalışmalar.

Share:

0 yorum:

Yorum Gönder