Nesnelerin İnterneti (Internet Of Things) Nedir?

Teknolojinin gelişmesi ile birlikte, bu alan ile ilgili terim ve kavramlar da sürekli artış göstermektedir. Bazı terimler sık sık karşımıza çıksa da, bazıları gelişen teknolojinin hızına yenik düşerek, popülaritesini kaybetmektedir. Bizler bu bölümde popülaritesini artırarak yoluna devam eden ve birçok alanda kullanımı olan "Nesnelerin İnterneti" kavramından sizlere bahsediyor olacağız. Keyifli okumalar ...

"Nesnelerin interneti", ilk kez 1999 yılında "Kevin Ashtan" tarafından bir şirket için hazırladığı sunumda kullanılmıştır. Nesnelerin interneti kavramının ilk örneği ise, 1991 yılında Cambridge Üniversitesi'ndeki yaklaşık 15 akademisyenin kahve makinesini görebilmek için kurduğu kameralı bir sistem olarak kabul edilmektedir. Fakat başka bir kaynağa göre ise ilk cihaz, 1982 yılında bir üniversite kampüsünde yer alan bir kola makinesidir. Bu cihazın görevi ise, kutu kolaların adedini ve sıcaklık bilgisini, üniversite ana bilgisayarına raporlamaktır.

Peki "Nesnelerin İnterneti" kavramı tam olarak nedir? diye soracak olursanız, onu da hemen cevaplayalım. Benzersiz bir şekilde adreslenebilir nesnelerin kendi aralarında oluşturduğu, dünya çapında yaygın bir ağ ve bu ağdaki nesnelerin belirli protokollerle iletişim içinde olmaları durumudur. Kısaca, çeşitli haberleşme protokolleri sayesinde birbirleri ile haberleşen ve birbirlerine bağlanarak, bilgi paylaşarak akıllı bir ağ oluşturmuş cihazlar bütünüdür.

Nesnelerin interneti denildiğinde, yalnızca cihazların internete bağlanması durumunun anlaşılması olayı yanlış bir düşüncedir. RFID benzeri algılayıcıların ve tanımlayıcıların, bazı cihazlar ile bilgi üretmeleri de bu kavramın kapsamı içerisinde yer almaktadır.

Nesnelerin İnternetinin sağladığı birçok avantaj bulunmaktadır. Bunlardan bazıları şu şekildedir.

  • Farklı haberleşme protokollerini kullanabilir
  • Genel iş süreçlerini izleyebilir.
  • Zamandan ve paradan tasarruf sağlayabilir.
  • Çalışan verimliliğini artırabilir.
  • Daha iyi iş kararları alınmasında etkili olabilir.
Nesnelerin İnternetinin avantajları olduğu gibi dezavantajları da bulunmaktadır. Bunlara örnek vermek gerekirse;

  • Verilerin gizliliği ve güvenliği sorunu;
  • Çok miktardaki verinin analiz ve raporlanması sorunu,
  • Verilerin depolanması sorunu
şeklinde sıralanabilir.

Son olarak bu alandaki ürünlere "Nest", "Hapifork", "Edyn" ve "Smart Things" gibi ürünler örnek gösterilebilir.

Share:

0 yorum:

Yorum Gönder