Davranışların İnterneti (Internet of Behaviors) Nedir ?

 Nesnelerin İnterneti kavramını hiç duydunuz mu? Bir çoğumuz bu kavramı kesinlikle duymuştur. Peki Davranışların İnterneti kavramını hiç duydunuz mu? Sanıyoruz ki bir çoğumuz, Nesnelerin İnterneti kavramına ne kadar aşina olsak da, Davranışların İnterneti kavramına da bir o kadar yabancıyız. İşte bizde bu yabancılığı ortadan kaldırmak adına, bu bölümde bu kavramdan sizlere bahsediyor olacağız. Keyifli okumalar...

Davranışların İnterneti, kullanıcıların davranışlarını etkilemek adına, internete bağlı cihazlar üzerinden, kullanıcılar hakkında veri elde edilmesi ve bu verilerin analiz edilmesi işlemidir. Bu kavramın 2012 yılında psikoloji profesörü olan Göte Nyman tarafından yazılan bir blogda ortaya çıktığı düşünülmektedir.

Davranışların İnterneti şu üç alanı kapsayan bir kavramdır. Bunlar:

  • Veri Analizi
  • Davranış Bilimi
  • Teknoloji
Davranışların İnterneti kapsamında internete bağlı cihazlar üzerinden erişilebilen neredeyse bütün verilerimiz toplanıp işlenebilmektedir. Kameralar ile göz ve yüzümüz tanınabilir, internet çerezlerimiz üzerinden bizim hakkımızda birçok çıkarımda bulunulabilir, parmak izi sensörleri sayesinde biyometrimiz bilinebilir ve tüm bu bilgiler ışığında bizler hakkında doğru profiller oluşturulması sağlanabilmektedir. Ayrıca sosyal medya, ve web sitesi çerezleri üzerinden de bizler hakkında bilgi edinilebilmektedir.

Davranışların İnterneti alanı yeni bir alan olmasına rağmen birçok sektörde uygulamaları bulunmaktadır. Bunlara örnek vermek gerekirse;

  • İş dünyası
  • İnternet üzerinde kullanıcılara kişisel deneyim sağlamak
  • sanayi
  • sağlık
İstatistikler, 2023 yılına kadar dünya nüfusunun yaklaşık olarak %40' ının, davranışlarını etkilemek adına, verilerinin toplanıp, bu alan kapsamında analiz edileceğini tahmin etmektedir. Bu tahminin doğru olup olmadığını ise bizlere sadece zaman gösterecek.

Share:

0 yorum:

Yorum Gönder