Karma Gerçeklik (MR) Nedir?

 

Teknolojinin hızla gelişmesi ile birlikte, bizlerin de kelime dağarcığına birçok yeni teknolojik terim girmeye devam eder oldu. Bunların başında da son zamanlarda sık sık duymaya alıştığımız ve hakkında birçok yeniliğin de yapılmaya devam ettiği sanal gerçeklik ve artırılmış gerçeklik kavramları gelmektedir. Peki karma gerçeklik terimini daha önce duymuş muydunuz veya karma gerçekliğin ne demek olduğunu biliyor musunuz? Eğer daha önce duymadım ve ne olduğunu bilmiyorum diyenlerdenseniz, sizi böyle alalım. Çünkü bu yazımızda, tam da bundan bahsediyor olacağız. Keyifli okumalar ...

Karma Gerçeklik; İngilizcesi ile "Mixed Reality", fiziksel ve dijital nesnelerin bir arada yer aldığı ve gerçek zamanlı olarak etkileşime girdiği, sanal ve gerçek dünyanın birleşimidir diyebiliriz. Bu terim ilk olarak, 1994 yılında "Paul Milgram" ve "Fumio Kishino" tarafından ortaya atılmıştır. 

Karma gerçekliğin ortamı sadece sanal dünya ya da sadece gerçek dünyadan ibaret değildir. Sanal ve gerçek dünyanın karışımı şeklinde bir ortama sahiptir. Artırılmış gerçeklikte ortam nesnelerin sanal bir şekilde gerçek dünyaya yerleştirilmeleri şeklinde iken, sanal gerçeklikte ise durum fiziksel nesnelerin sanallaştırıldığı sanal bir dünyadan ibarettir.

Karma Gerçekliğin uygulama alanlarına şunları örnek verebiliriz:

  • Eğlence
  • Tasarım
  • Sağlık
  • Eğitim
  • Askeri eğitim
Karma Gerçeklik ürünlerine ise şunlar örnek verilebilir:

  • Microsoft HoloLens: Microsoft tarafından geliştirilen karışık gerçeklik platformudur. 21 Ocak 2015 yılında ilan edilmiştir.
  • Google Glass: Üzerinde optik bir ekranı bulunan; fotoğraf çekme, video kaydetme, mesaj gönderme gibi işlemleri gerçekleştiren gözlük şeklindeki bir üründür.

Share:

0 yorum:

Yorum Gönder