TCP/IP PROTOKOLÜ NEDİR ?

 

Protokol, bir iletişim sürecinde bağlantıyı sağlayan noktalar arasında gidip gelen mesajlaşmayı düzenleyen kurallar dizisidir. Bu protokoller birbirleriyle iletişim içinde bulunan gerek donanım, gerekse yazılımlar arasında oluşmaktadır. İletişimin gerçekleşmesi için her öğenin bu protokolü kabul etmiş ve uyguluyor olması gerekmektedir.

TCP/IP ‘de bu şekilde oluşan yüzden fazla bilgi iletişim protokolünün toplandığı bir protokoller ailesidir. Bu bölümde de bu protokol ailesini ve özelliklerini inceleyeceğiz.

TCP/IP, açılımı "Transmission Control Protocol/Internet Protocol" Türkçesi ile "İletim Kontrol Protokolü/İnternet Protokolü", bilgisayarların karşılıklı haberleşebilmesi ve internetin çalışmasını sağlayan bir iletişim protokolleri bütünüdür. Bu referans modeline en çok kullanılan iki protokolün ismi verilerek TCP/IP protokolü denmiştir. Bu referans modelinde 4 farklı katmanda 15’ten fazla protokol bulunmaktadır. Veriler, bu katmanlar arasında sırasıyla paketlenerek gönderilir, alıcıda ise bunun tersi olarak sırayla paketler teker teker açılarak veri ulaştırılmış olur. 

Bu protokolde 4 katman olduğundan bahsetmiştik. Bu katmanlar ve özellikleri sırası ile şu şekildedir:

  • Uygulama katmanı: Bu katmanda gönderilecek veri tipi ve veriyi işleyen uygulamalar bulunmaktadır. Örneğin bir HTML web sayfası ve bu veri tipini kullanan HTTP protokolü bu katmandadır. OSI modelindeki sunum ve oturum katmanları TCP/IP modelinde uygulama katmanı içerisinde yer almaktadır. E-Posta gönderimi için kullanılan SMTP ve dosya gönderimi için kullanılan FTP protokolleri de bu katmanda bulunmaktadır.
  • Taşıma katmanı: Bu katmanda verinin nasıl gönderileceği belirlenmektedir. Veri güvenliği, hata kontrolü gibi işlemler bu katmanda yapılmaktadır. TCP ve UDP bu katmandadır. TCP 'de gönderilen her veri paketinin ardından verinin yerine doğru bir şekilde ulaşıp ulaşmadığı kontrol edilmektedir.
  • Ağ katmanı: IP katmanı olarak da adlandırılan bu katmanda verilerin gideceği adres veriye eklenmektedir. Yani veri bu katmandan gönderilmekte ve yönlendirilmektedir. 
  • Fiziksel katman: Bu katman verinin hangi yolla gönderileceğinin belirlendiği katmandır. İletişim ortamının özelliklerini, haberleşme hızını ve kodlama şemasını belirlemektedir. Ethernet, Wi-Fi, Token Ring, ATM gibi protokoller bu katmanda çalışmaktadır.


Share:

0 yorum:

Yorum Gönder