UDP NEDİR ?

 

UDP; açılımı "User Datagram Protocol", Türkçesi ile "Kullanıcı Veri Bloğu İletişim KurallarıTCP/IP protokol takımının iki aktarım katmanı protokolünden bir tanesidir. TCP standardına alternatif bir iletişim protokolüdür ve genellikle internet üzerindeki uygulamalar arasındaki bağlantıda düşük gecikme ve az kayıp oranı istendiğinde tercih edilen bir protokoldür.

Gelişmiş bilgisayar ağlarında paket anahtarlı bilgisayar iletişiminde bir datagram modu oluşturabilmek için bu protokol yazılmıştır. Bu protokol minimum protokol mekanizmasıyla bir uygulama programından diğerine mesaj göndermek amacı içermektedir. Bu protokol "transaction" yönlendirmelidir.

UDP' yi kullanan protokollerden bazıları DNS, TFTP, SNMP şeklinde sıralanabilir. Uygulama yazılımcıları çoğu zaman bazı avantajları sebebiyle  UDP protokolünü TCP protokolüne tercih etmektedirler. Bunun yanı sıra UDP aslında çok güvenilir bir aktarım protokolü değildir. Ağ üzerinden paketi gönderir ama gidip gitmediğini takip etmez ve paketin yerine ulaşıp ulaşmayacağına onay verme yetkisi olmamaktadır. UDP üzerinden güvenilir şekilde veri göndermek isteyen bir uygulama yazılımcısı bunu kendi yöntemleriyle yapmak durumundadır.

UDP, geniş alan ağlarında (WAN) ses ve görüntü aktarımı gibi gerçek zamanlı veri aktarımlarında sık kullanılan bir protokoldür. Ayrıca bağlantı kurulum işlemlerini, akış kontrolü ve tekrar iletim işlemlerini yapmayarak veri iletim süresini de en aza indirmektedir.

UDP ile TCP arasındaki farklar ise şu şekilde sıralanabilir.

  • TCP, UDP 'den daha yavaştır. Çünkü verinin karşı tarafa ulaşıp ulaşmadığını kontrol etmektedir.
  • UDP, TCP' den daha hızlı olsa da TCP daha güvenli bir protokoldür.
  • TCP, bağlantı oryantasyonlu bir protokol olarak çalışmaktadır. Bir dosya ya da mesaj gönderdiğinde, iletilmesi için bağlantı olması gerekmektedir. UDP ise bağlantısız bir protokoldür. Bir veri ya da mesaj gönderdiğinizde, iletildiğinden haberiniz olmamaktadır. Mesaj iletilirken bozulma veya kaybolma yaşanabilmektedir.
  • TCP' de mesajlar sırası ile iletilirken UDP protokolünde böyle bir sıra bulunmamaktadır.
  • Share:

    0 yorum:

    Yorum Gönder