5G TEKNOLOJİSİ NEDİR?

İnsanoğlunun elinden hiç düşürmediği ve hatta neredeyse bir uzvu haline geldiği telefonlar, her geçen gün kendisine kattığı yenilikler sayesinde, insanları şaşırtmaya ve performanslarındaki değişim ile hayatlarını kolaylaştırmaya devam etmektedir. Son zamanlarda telefonlardaki büyük değişimlerden bir tanesi de 5G Teknolojisi olarak karşımıza çıkmakta ve çıktığı günden bu yana da kendisinden sıkça söz ettirmektedir. Bu sebeple bizde bu yazımızda sizlere bu teknoloji hakkındaki bilgileri derlemek istedik. Keyifli okumalar ...

5G Teknolojisi, daha geniş bir ifade ile 5. Nesil Mobil Telekomünikasyon Hizmeti, mobil cihazların küresel anlamda kullandığı kablosuz ağ altyapılarının beşinci neslini ifade eden ve kablosuz ağ bağlantılarının ve birçok standart  uygulamanın daha hızlı ve pratik bir yolla hizmet vermesini amaçlayan yeni nesil bir teknolojidir. 

5G ifadesindeki 5 sayısı, bu alandaki altyapı kodlarının beşinci kez değiştiriliyor olmasını ifade ederken G harfi ise, İngilizcede "Nesil" anlamına gelen "Generation" kelimesinin baş harfinden gelmektedir. Bu alandaki çalışmalar 1980'li yıllarda 1G Teknolojisinin geliştirilmesi ile başlamıştır. 5G prototip denemesi ise 2016 yılında Samsung tarafından gerçekleştirilmiş ve başarı ile sonuçlanmıştır. Ülkemizde de bu teknoloji ile ilgili altyapı çalışmaları hız kesmeden devam etmektedir.

Peki 5G Teknolojisini önceki teknolojilerden ayıran avantajları nelerdir? diye soracak olursanız, onu da hemen cevaplayalım.

  • İnternet hızı diğer teknolojilerden çok daha yüksektir. Mesela bir önceki teknoloji olan 4G Teknolojisinden 10 kat daha hızlı interneti bizlere sunmaktadır.
  • Ağdaki gecikmeleri ciddi oranda azaltmaktadır.
  • Nesnelerin İnterneti teknolojisinin desteklenmesine yardımcı olur.
  • Sağladığı yüksek hız sayesinde kullanıcılarına hızlı ve konforlu bir bağlantı deneyimi yaşatmaktadır.
5G Teknolojisinin sağladığı bu güzel avantajlar beraberinde bazı dezavantajları da getirmektedir. Bunlardan bazıları da şu şekilde sıralanabilir.

  • 5G Teknolojisinin kurulum maliyetleri oldukça pahalıdır.
  • Kırsal kesimlerde yaşayan kullanıcıların bu teknolojiden tam anlamı ile faydalanmaları oldukça uzun bir zaman alacaktır. Çünkü 5G operatörleri ilk olarak nüfusun yoğun olduğu büyük şehirleri hedef almaktadır.
  • 5G Teknolojisine sahip ve bu teknolojiyi kullanan cihazların pil ömrü zaman içerisinde ciddi oranda azalmaktadır.
Bu teknolojiyi cihazlarında kullanıma sunan markalara örnek olarak Samsung, Xiaomi ve Huawei gibi markalar örnek olarak gösterilebilir. 

Share:

0 yorum:

Yorum Gönder