NFT (NON FUNGIBLE TOKEN) NEDİR ?

Blockchain teknolojisinin ve bu teknoloji kullanılarak geliştirilmiş olan kripto paraların, Dünya üzerinde alım satım ve kullanım oranı arttıkça, bu teknoloji ile geliştirilen ürün çeşitliliği de artış gösterdi. NFT olarak adlandırdığımız teknoloji de bunlardan bir tanesi olarak karşımıza çıkmaktadır. Son yıllarda popülaritesi artan ve ileriki yıllarda da popülaritesi giderek artacak gibi gözüken bu teknoloji ile ilgili bilgileri bizler de bu sebeple sizin için derlemek istedik. Keyifli okumalar ...

NFT "Non-Fungible Token", Türkçe' si ile "Takas Edilemez Jeton"; herhangi bir eşi ya da benzeri bulunmayan dijital varlıklara verilen isimdir. Temelinde "Blok Zincir" teknolojisi yer almaktadır. NFT' ler genellikle Ethereum token standartlarında üretilmektedir. NFT' lerin en büyük özelliklerinden bir tanesi de eşdeğeri olan bir başka ürün ile alınıp satılamaması ya da takasının olmamasıdır. Fakat bir NFT ürününe sadece o ürünü alan kişinin erişim hakkı bulunmamaktadır. O ürünün orijinal dosyasının herhangi bir kopyasına diğer insanlar da erişim sağlayabilmektedir. Ancak NTF ürünlerindeki fark şudur; bir NFT ürününe birden fazla kişi erişim sağlayabiliyor olsa da, o ürün üzerindeki haklar NFT ürününün sahibine aittir ve bu durum blokzincir üzerinde kayıtlı olarak izlenmektedir.

Bir çok alanda NFT ürünleri oluşturmak mümkündür. Bunlara bazı örnekler ise şu şekilde verilebilir:

Oyunlar: Bir oyun için bazı ürünler geliştirip, o oyunu geliştiren kişilerden bağımsız olarak alım satım işlemleri gerçekleştirilebilmektedir.

Moda: Çeşitli giyim ürünleri NFT ürünü olarak tasarlanabilmektedir.

Resim: Birçok sanat eseri NFT teknolojisi ile tasarlanıp satılabilmektedir.

Müzik: Birçok müzisyen yine NFT teknoloji sayesinde çalışmalarını gerçekleştirebilmektedir.

Bu alanların dışında spor, film gibi alanlarda da NFT ürünleri oluşturmak mümkündür. 

CryptoPunk oyununda yer alan Alien2089 isimli karakter, Beeple olarak bilinen sanatçının Everydays - The First 5000 Days adlı eseri, Krista Kim tarafından yapılan Mars House isimli bir evin 3D olarak oluşturulmuş bir modeli, NFT ürünlerinin en bilinenlerindendir. 


Share:

0 yorum:

Yorum Gönder