IMAP NEDİR ?

 

Teknolojinin hızla değiştiği ve geliştiği günümüz dünyasında, bu hıza ve değişime ayak uydurmak da bir hayli zor. Bu zorluğun üstesinden gelmek için ise çözüm, yine teknolojinin  bize sağladığı en büyük nimetlerden bir tanesi olan, internet diyebiliriz. Özellikle haberleşme ve veri gönderimi denilince internetin üzerine yoktur. Birbirimize sürekli e-postalarla mesajlar ve birçok çeşit türden veri gönderdiğimizi düşünürsek, internetsiz bir dünya düşünülemez hale gelmiştir. İşte bu sebeple biz de bu yazımızda, internetin bize sağlamış olduğu faydalardan bir tanesi olan e-postaların iletilmesi için kullanılan protokollerden en önemlilerinden bir tanesi, IMAP protokolünü sizler için derledik. Keyifli okumalar ...

IMAP, açılımı "Internet Message Access Protocol" Türkçesi ile "İnternet Mesaj Erişim Protokolü", 1986 yılında Stanford Üniversitesinde geliştirilen bir e-posta iletişim protokolüdür. 1988 yılında ise IMAP 2 ismi ile ilk sürümü kullanıcıların hizmetine sunulmuştur. Daha sonra bu sürüm 1990 yılında aynı isimle bir üst versiyona yükseltilmiştir. 1991 yılında ise IMAP 3 protokolü geliştirilip kullanılmaya başlanmıştır. Son olarak da 1994 yılında IMAP 4 geliştirilmiş ve günümüzde de kullanılmaya ve geliştirilmeye devam edilmiştir.

IMAP, yerel kullanıcıların uzaktaki bir e-posta sunucusuna erişmesine olanak tanıyan bir uygulama katmanı protokolüdür. E-posta sunucularından mesaj çekmek için kullanılan en yaygın protokollerden bir tanesidir. Modern sunucuların hemen hemen hepsi, bu protokolü desteklemektedir. 

IMAP protokolü, SMTP protokolü sayesinde alıcı tarafın e-posta kutusuna düşmüş olan e-postaların, yine alıcının e-posta istemcisine çekilmesini sağlayan bir protokoldür. SMTP protokolü tek yönlü (sadece gönderim) bir protokol olduğu için bu işlemi gerçekleştirememektedir. Bu sebeple IMAP protokolü geliştirilmiş ve bu amaçla kullanılmaya başlanmıştır.

IMAP protokolünü kullanmak isteyen kullanıcıların iki farklı port seçeneğinden birini seçip kullanmaları gerekmektedir. Bunlar; 143 ve 993 numaralı portlardır. 143 numaralı port, varsayılan port numarasıdır ve herhangi bir güvenlik seçeneği bulunmamaktadır. Bu sebeple bu port kullanılırken güvenlik seçeneği yok seçilmelidir. 993 numaralı port ise, IMAP bağlantısını şifreli kullanmak isteyenlerin seçmesi gereken port numarasıdır. Burada da bağlantı türünün SSL olarak seçilmesi gerekmektedir.

Share:

0 yorum:

Yorum Gönder