PHP NEDİR?

 PHP programlama dili, web programlama yapan programcıların çok iyi bildiği ya da adını sıkça duyduğu programlama dillerinden bir tanesidir. Bu programlama dilini kim geliştirmiş, özellikleri nelerdir, şimdi bunlara göz atalım.

Açılımı "Hypertext Preprocessor - Üstünyazı Önişlemcisi" olan PHP programlama dili, ilk kez 1995'te "Rasmus Lerdorf" tarafından geliştirilmeye başlandıysa da, şu an "PHP topluluğu" tarafından geliştirilmeye devam etmektedir. 

PHP programlama dilini Rasmus Lerdorf geliştirdiğinde "PHP/FI(Personal Home Page/Forms Interpreter)" adını vermiştir. Şu an bilinen ismini ise "Zeev Suraski" ve "Andi Gutmans" 1997 yılında PHP programlama dilini baştan yazarak Hypertext Preprocessor olarak değiştirmişlerdir.

PHP web amaçlı geliştirilmiş, sunucu taraflı, geniş kullanım alanı olan, öğrenmesi kolay ve kod satırları içerisine HTML gömülebilen betik ve programlama dilidir. MySQL veritabanı ile ve Linux işletim sistemi altında iyi bir performans göstermektedir. Benzerlik açısından C ve C++ dillerine benzediği için, bu dili bilenlerin PHP'yi öğrenmesi ve adapte olması daha kolaydır. Performans açısından hızlı ve tutarlı bir programlama dilidir. Dinamik web siteleri oluşturmak için elverişlidir.

PHP ile programlama geliştirmek isterseniz NetBeans, PHPStorm, Eclipse, Sublime Text, Atom, PHP Designer "IDE'lerinden (Integrated Development Environment - Tümleşik Geliştirme Ortamı)" birini kullanabilirsiniz.

Bu programlama dilini dinamik web siteleri yapmak, e-ticaret siteleri oluşturmak, web tabanlı veritabanı uygulamaları geliştirmek, e-posta uygulamaları yapmak için kullanabilirsiniz.

Web projeleriniz için rahatlıkla kullanabileceğiniz ve harika web siteleri oluşturabileceğiniz bu programlama dilini sizde en kısa sürede öğrenmeye başlayın.

Share:

0 yorum:

Yorum Gönder